9,5 miliona evra za podršku lokalnim samoupravama

|   Info
Država je namenila više od milijardu dinara za podršku lokalnim samoupravama koje žele da stvore bolje infrastrukturne uslove za privlačenje investitora, prenosi Nova ekonomija.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Nova ekonomija

Novac u ukupnom iznosu od 1,12 milijardi dinara (oko 9,5 miliona evra) namenjen je za opremanje zona poslovanja i njihovo povezivanje sa okruženjem, ili za unapređenje infrastrukturnih kapaciteta u cilju razvoja turizma i drugih delatnosti.

"Cilj Programa je unapređenje razvojnog potencijala jedinica lokalnih samouprava kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija, unapređenje privrednog ambijenta i otvaranje novih radnih mesta", navodi se u javnom pozivu koji je objavilo Ministarstvo privrede u Službenom glasniku.

Za sredstva se mogu prijaviti lokalne samouprave na čijoj teritoriji je planirana realizacija određenog projekta. Ukoliko projekat realizuje više jedinica lokalne samouprave, prijavu za sredstva podnose zajedno.

Ministarstvo privrede učestvuje u finansiranju projekta u određenom procentu u zavisnosti od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

Ministarstvo će finansirati do 100 odsto vrednosti projekta bez PDV za jedinice lokalne samouprave iz četvrte i treće grupe razvijenosti, i do 60 odsto za one iz druge i prve grupe.

U četvrtu grupu spadaju 44 lokalne samouprave čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka, a u treću 47 čija je razvijenost između 60 i 80 odsto republičkog proseka.

Drugu grupu čine 34 lokalne samouprave čiji je stepen razvijenosti u rasponu od 80 do 100 odsto republičkog proseka, dok prvu čini 20 natprosečno razvijenih lokalnih samouprava.

Rok za podnošenje prijava projekta je 15 dana od objavljivanja javnog poziva u Službenom glasniku.