Akcija davanja krvi u Jagodini: Prikupljeno 48 jedinica, 28 njih prvi put dalo krv

|   Info
Akciju su zajedničkim snagama organizovali Zavod za transfuziju krvi iz Niša i jagodinski Crveni krst. Sledeća akcija biće održana 16. decembra
Foto: TV Kopernikus

 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je danas u holu jagodinske Gimnazije. Prikupljeno je ukupno 48 jedinica dragocene tečnosti, a 28 njih je prvi put dalo krv, na veliko zadovoljstvo organizatora.

Iz rukovodtsva jagodinskog Crvenog krsta, jednog od organizatora, istakli su značaj organizovanja ovakvih akcija. Ujedno su i pozvali sve ljude starosti od 18 do 65 godina da pomognu kad god su u mogućnosti.

-Ovo je dragoceniji dar od bilo čega drugog materijalnog. Krv spašava živote mnogih pacijenata. Uskoro se kreće sa redovnim operacijama na koje ljudi dugo čekaju, a za to su neophodne i rezerve krvi –rekla je između ostalog Tatjana Ristić, sekretarka Crvenog krsta u Jagodini.

Davalaca je bilo različitih starosnih dobi: od starijih, onih koji su krv donirali više desetina puta,  pa sve do maturanata koji su prvi put, hrabro zavrnuli rukav – i na ovaj način pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija.

-Prvi put dajem krv i ne boli ništa. Poručio bih svojoj generaciji da dođe, da donira krv. Ništa nije strašno, a čine dobru stvar –rekao je osamnaestogodišnji Luka, maturant Elektrotehničko građevinske škole “Nikola Tesla” u Jagodini.

U organizaciji akcije, kao i uvek, pomogao je i Zavod za transfuziju krvi iz Niša. Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi u Jagodini biće održana 16. decembra u prostorijama Crvenog krsta.

D.M.