Bez sporazuma na štetu drugih

|   Info
Evropska unija ne bi mogla da prihvati politički sporazum Srbije i Kosova koji bi išao na štetu drugih, izjavio je evropski komesar za proširenje i pregovore o proširenju Johanes Han i ocenio da bi eventualna razmena teritorija u svakom slučaju bila samo završni detalj u mnogo široj slici.

 

Izvor: FoNet

Han je za Vašington post, na pitanje o mogućim promenama granica, istakao da bi pravno obavezujući sporazum dve strane obuhvatio pitanja koja idu mnogo dalje od teme granica.

Ključan element budućeg sporazuma mora da bude poštovanje prava manjina, predočio je Han za koga Vašington post navodi da je prošle sedmice u glavnom gradu SAD sa svojim američkim kolegama razgovarao o Bliskom istoku, Ukrajini i Zapadnom Balkanu.

U ovom momentu niko ne može da predvidi šta bi mogao da bude ishod pregovora, smatra Han koji je napomenuo da je jedini preduslov koji je iznela EU da bilo koja vrsta bilateralnog sporazuma doprinese miru i stabilnosti u regionu Balkana.

Politički sporazum koji bi išao na štetu drugih bi bio neprihvatljiv za EU, podvukao je Han.

On je ocenio da se region tiho vraća u normalnost i da je 75 odsto trgovine zemalja regiona vezano za EU.

Prema Hanu, region je ostvario napredak, a takav stav je propratio objašnjenjem da politički lideri danas telefonom rešavaju sporove koji su u prošlosti lako mogli da dovedu do nasilja.

Evropski komesar se nada i da će rešenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao primer za rešenje drugih sporova u regionu, uključujući zastoj u dijalogu Srbije i Kosova.

Han je konstatovao i da je zastoj u dijalogu izazvan odlukom Kosova da uvede takse na robu iz Srbije.