Bogata gastronomska ponuda rusinskih specijaliteta

|   Život
U okviru proslava Nacionalnog dana Rusina u Srbiji, u Šidu je priređen niz prigodnih događaja. Pored izložbe slika,svete mise i kulutrno umetničkog programa u sali KPD "Đura Kiš" predstavljen je Etno sto sa bogatom ponudom tradicionalnih jela i poslastica

Pri Kulturno prosvetnom društvu "Đura Kiš"u Šidu  aktivno je Udruženje žena "Marija".  U sklopu centralne svečanosti održane  povodom  Nacionalnog dana Rusina članice ovog Udruženja pripremile su gastronomsku gozbu nazvanu "Etno sto".Uvaženim zvanicama i brojnim gostima posluženi su tradicionalni rusinski specijaliteti pripremljeni po starim receptima.Kako nam je otkrila Jasminka Dimitrijević, predsednica ovog udruženja na Etno stolu polsuženi su "Kapušćanjiki" i "Bobaljki" – jela od testa koja  seposlužuju na Badnje veče a tu su i kolač na kukuružovini,salenjaci,vanilice kao o poslastice pravljene po receprima nešto novijeg datuma. Za uskrs rusinke  obavezno prave  "sirec" -jelo pripremljeno od jaja i mleka kao i "Pasku"- posebnu vrstu hleba koja se uz sirec nosi na uskršnju misu kako bi sveštenik posvetio prazničnu  trpezu. Ove speciajlitete  degustirali su i hvalili svi gosti prisutni na ovoj svečanosti. Inače, članice Udruženja "Marija"  jedno su od najmlađih u šidskoj opštini ali jednako aktivne kao i ostala udruženja.Na Sajmu stvaralaštva seoskih žena koji je prošle jeseni priređen u Šidu, štand  ovog udruženja bio je veoma zapažen i dekorisan ručnim raovima-stolnjacima i peškirima vezenim tradicionalnim motivima.