Brnabić: Prioritet je zdravlje građana

|   Info
Srbija još ne može da proglasi pobedu nad korona virusom, ali nadamo se da će to biti uskoro, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da je u ovom trenutku prioritet zdravlje građana, zbog čega je u toku prošireno testiranje kako bi se utvrdila potencijalna lokalna žarište.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Prvi program Radio Beograda

Ona je za Prvi program Radio Beograda rekla da je "drugi prioritet ekonomski oporavak".

"Zdravlje je i dalje na prvom mestu. Drugi prioritet je da se ekonomski što brže podignemo, da se oporavimo, da se vratimo tamo gde smo bili pre 6. marta kada smo imali impresivne stope rasta od preko 6 odsto i u poslednjem kvartalu 2019. i u januaru, februaru pa čak i u martu ove godine, kada je stopa rasta bila 5,2 odsto. Sve su to razlozi za optimizam", rekla je premijerka.

Istakla je da je Vlada Srbije učinila najviše što može, opredelivši 5,1 milijardu evra za podršku privredi.

Na pitanje koliko će vremena biti potrebno da se Srbija vrati na nivo sa početka godine, premijerka je odgovorila da to ne zavisi samo od nas, već i od toga koliko će se brzo oporaviti Evropska unija i zemlje na koje je naša ekonomija najviše naslonjena.

"Mislim da su u ovom trenutku svi mogli da vide da i Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i EU predviđaju da ce Srbija imati najmanji ekonomski pad u 2020. godini od svih zemalja u Evropi. Mi mislimo da će taj pad biti manji nego što oni predviđaju", navela je Ana Brnabić.

Ona je dodala da se procenjuje da će pad najviše biti -1,8 odsto ili čak da ćemo biti na nuli ili da ćemo imati blagi ekonomski rast.

"To su naši ciljevi za 2020.godinu, a da nakon toga u 2021. godini imamo najbrži rast od svih evropskih ekonomija", navela je premijerka.

Podsetila je da uprkos krizi izazvanoj korona virusom, nijedan infrastrukturni projekat nije stao. Nastavljeno je i sa važnim projektima u oblasti inovacija i obrazovanja i to će, kako kaže, biti stub dinamičnog razvoja u budućnosti.

Ana Brnabić je rekla da ni kultura nije zapostavljena, pa se nada da će se Exit festival, koji je važan ne samo za Novi Sad već i za celu Srbiju, ipak održati.

"Mi smo dali preporuku da se on odloži za avgust a početkom juna ćemo i po epidemiološkoj situaciji u Srbiji ali i u celoj Evropi, moći da damo jasnu preporuku kada i da li će moći da se održi. Ali, po razvoju situacije, u ovom trenutku deluje da će održavanje biti moguće", iszakla je premijerka.