Buregdžija - jedno od najtraženijih zanimanja

|   Život
Za burek bi moglo da se kaže da je omiljena srpska hrana. Jedu ga svi: stari, mladi, deca... Pre svega za doručak, ali i za večeru.
Foto: televizija Kopernikus

 

Mnogi, posebno mladji, rećiće vam da je idealan obrok kada se noću vraćate kući iz grada. Međutim, pravih, dobrih majstora za burek sve je manje. U proizvodnji se sve više koriste mašine. Tako je svuda u Srbiji, pa i u Nišu, srpskoj perstonici bureka.

Marko Grozdanović je pekar, buregdžija. Nišlije vole burek koji on pravi, pa je pekara uvek puna mušterija. Za njega ovaj posao nije naporan i nema neke posebne tajne.

Marko je veoma mlad, ali je imao sreće da može da otvori svoju pekaru i da radi za sebe. Za svoje kolege, buregdžije, kaže da su u Nišu veoma tražene, da rade uglavnom na porocenat i da je zarada za sve uglavnom ista.

U niškoj Prehrambeno-hemijskoj školi već decenijama se obrazuju učenici za posao pekara. Sa nekoliko odeljenja spalo se na smo 15 učenika po godini, što je, kažu iz Unije privatnih pekara niškog regiona izuzetno malo.

Majstori pekari najčešće odavde idu za Slvoveniju, u poslednje vreme i odmah nakon završene škole iako su njihove zarade, za niške uslove, prilično dobre.

Prema nekim istorijskim izvorima burek je na Balkan prvo sitgao upravo u Niš, kada se znameniti istambujlski pekar Mehmed Oglu 1498. godine doselio ovde. Od tada receptura i način pripreme se nisu promenili. Ljubitelji bureka kažu da je razlika između mašinski spremljenog i ovog, ovako ručno umešenog ogromna. Da li će i ovde mašine potisnuti čoveka na uštrb ukusa i kvaliteta.... videćemo. Za sada, još uvek, bar ovde kod Marka, burek je onaj stari…