Burek - niški brend

|   Info
Većina ljudi kada izgovori Niš, odmah pomisli na mesto sa dobrom hranom i domaćim specijalitetima, među kojima se posebno ističe niški burek koji se u ovom gradu sprema od kraja 15. veka. U kvalitet ovog specijaliteta moći će da se uvere i posetioci gastro festivala ''Dani bureka'' koji se i ovoga leta organizuje u gradu na Nišavi.
Foto: KCN

Domaći burek sa sirom, mesom, spanaćem, pica burek, samo su neki od specijaliteta koji se mogu naći u najboljim niškim pekarama. Porodica Kalinka iz Niša generacijama proizvodi domaći burek što im je na prošlogodišnjoj Buregdžijadi donelo i prvo mesto. Niški ugostitelj Amir Kalinka otkrio je tajnu za pravljenje ovog specijaliteta.

‘’Koristimo brašno, so, voda, zatim testo odstoji određeno vreme pa se onda kidaju delovi koji se ostave nekoliko sati  kako bi se testo opustilo i onda se ujutru kreće sa pravljenjem bureka. Za burek ide mast, domaći kvalitetan sir,i najbitniji je dobar majstor’’, rekao je Kalinka.

Prvi burek u Nišu doneo je čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula 1498. godine, a prva buregdžinica nastala je u blizini niške Tvrđave. Ovaj specijalitet predstavlja pravi niški brend, a građani to umeju da prepoznaju.

‘’Ovde je najlepši burek, a najviše volim sa sirom, cela porodica’’.

‘’Svaki burek volim da jedem. To jeste niški brend i volim da jedem zato što me zasiti. Za male pare čovek može da doručkuje’’, kažu građani Niša.

Tradicionalni niški doručak moći će da probaju posetioci ovogodišnje Buregdžijade od 15. do 18. avgusta. Pored domaćih ugostitelja, festival će okupiti i pekare iz Makedonije, Bugarske i Grčke.

‘’Svaki put podižemo lestvicu i nivo kvaliteta manifestacije i u zabavnom programu i u onoj ponudi koju Nišlije najviše vole, a to je burek u svim verzijama. Na manifestaciji ćemo ponuditi burek od dva metra sa čvarcima, to je nešto novo što želimo da ponudimo sugrađanima i biće podeljeno besplatno’’, kazao je predsednik Unije pekara Niš, Bratislav Vukadinović.

Festival je podržala i Turistička organizacija Niš. 

‘’Značajne su sve manifestacije kojima Turistička organizacija pomaže ili učestvuje u samoj realizaciji. To je letnji sadržaj grada koji se svake godine uvećava i mislimo da time činimo radost i za naše sugrađane, a posebno za goste grada koji uživaju u čarima lokalne kuhinje’’, istakao je direktor Turističke organizacije Uroš Parlić.

Osim tradicionalnih ukusa sa sirom i mesom na Buregdžijadi možete probati i prazan burek, ljut burek, ali i burek sa bananom, jabukom i euro kremom. Omiljeni niški doručak sa pravom nosi epitet najbolji, jer kako je rekao poznati srpski književnik Momo Kapor, ''Sve su pite pite, samo je burek pitac''.