Cveta prodaja bicikala širom sveta

|   Život
Najveći britanski trgovac biciklima navodi da je prodaja biciklističke opreme porasla za 500% na početku karantina. Mnoge male prodavnice prodavale su cele zalihe poslednjih i čekaju isporuku novih zaliha, navode strani mediji. Da li je zaista tako, pitali smo prodavce bicikala u Srbiji.

Prodaja ovih dvotočkaša zbog korona virusa doživela je procvat, a naročito nakon ublažavanja mera zabrane u mnogim zemljama. Mnogi ljudi umesto autobusom ili autom, sada putuju na posao biciklom. TV KOPERNIKUS istražuje: Da li je tako i u Srbiji – ispričala nam je Sandra Tomić, iz kompanije „Markoni sport“.

Poslovođa ove kompanije još ističe i da su odmah nakon ukidanja vanrednog stanja u renti imali preko 1500 bicikli svakodnevno i preko 50 dvotočkaša dnevno za servis i to samo na jednoj njihovoj lokaciji, te da nisu imali dovoljan broj modela, jer su se svi jako brzo rentirali.

Gradovi širom sveta rade na poboljšanju biciklističke infrastrukture. U Nemačkoj su proširene trake za bicikle, u Parizu će biti napravljeno 650 kilometara biciklističkih staza, a u Australiji je takođe zabeležena velika potražnja za biciklima. Međutim, potrošači u Srbiji se žale kako nema dovoljno adekvatnih staza za bicikliste, pa Tomićeva ističe kako bi trebalo više obratiti pažnju na ove molbe građana.

Posle ovog razgovora zaključili smo da su i u Srbiji građani shvatili značaj sporta, a biciklizam je zaista jedan od najboljih načina da spojimo lepo i korisno - da uživamo u prelepim pejzažima dok trošimo kalorije.

Novinar: Ivana Damnjanović