Dan Vojne bolnice obeležen u Nišu

|   Info
Otkrivanjem biste dr Vladanu Đorđeviću, osnivaču srpske hirurgije, obeležene su 142 godine postojanja i rada Vojne bolnice u Nišu. Svečanost je upriličena i otvaranjem izložbe posvećene ovom čuvenom srpskom lekaru, kao i polaganjem venaca na spomen obeležje žrtvama pegavog tifusa za vreme Prvog svetskog rata.

Dan Vojne bolnice u Nišu ove godine posvećen je Vladanu Đorđeviću, čuvenom srpskom lekaru i političaru, na čiji je predlog osnovano Srpsko lekarsko društvo i Crveni krst Srbije. Njemu je tom prilikom svečano otkrivena bista ispred centralnog ulaza Vojne bolnice. Tome je prethodilo polaganje venaca na spomen obeležje žrtvama pegavog tifusa za vreme Prvog svetskog rata. Upravnik ove ustanove istakao je da je Vladan Đorđević ostavio veliki pečat u srpskoj medicini.

Nacrt i idejni projekat uradio je arhitekta u penziji Hadži Ivan Redi u saradnji sa vajarom Miroljubom Kostićem. On je kazao da ova bista treba da obeleži jedno vreme promena odnosa grada prema kulturi pamćenja.

Vojna bolnica Niš danas predstavlja snažnu i jaku vojno zdravstveno ustanovu, dodao je pukovnik Stanjković.

Vladan Đorđević je bio lekar, književnik, političar, predsednik ministarskog saveta Kraljevine Srbije i sanitetski pukovnik. Naredbom Vrhovne komande srpske vojske, a na predlog Đorđevića, samo deset dana po oslobođenju Niša od turske vladavine, u tom gradu je 22. januara 1878. godine formirana Velika niška vojna bolnica pored Ćele Kule.