Deci iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje uručeni pokloni

|   Info
Deci iz niških hraniteljskih porodica iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje uručene su knjige pisaca, učesnika 11. Festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu koji je ove godine održan 21. i 22. marta. Knjige je uručio predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić, koji je ujedno bio i organizator tog festivala.
Foto: televizija Kopernikus

Na festivalu dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu koji je nedavno održan u Nišu, prisustvovala su deca iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje. Pisci su tom prilikom ostavili knjige za decu iz centra i na taj način kako kažu žele da se oduže za dolazak i druženje sa decom na festivalu.
-Nastojaću da kao i uvek deci približim knjigu, da kod njih gajimo i razvijamo ljubav prema knjizi i da im naravno sugerišemo da se mnogi odgovori na pitanja iz života nalaze u knjizi.

Sreten Jorgačijević, realizator edukativnih programa za hranitelje kaže da svaka podrška deci u hraniteljskim porodicama puno znači i ističe da se oni trude da svako dete uključe u razne aktivnosti kako bi razvili svoje potencijale i interesovanja.

-Da bi porodica postala hraniteljska, pored dokumentacije, neophodno je da  porodica ima stambene uslove i da roditelji nisu osuđivani a zatim se vodi intervju sa porodicom kako bismo saznali nešto više o njoj. Ukoliko su svi navedeni uslovi ispunjeni sledeći korak je priprema porodice kroz radionice koja traje dva ipo meseca.

Iz centra za porodični smeštaj i usvojenje navode da je u hraniteljskim porodicama na području Nišavskog, Pirotskog, Topličkog i Jablaničkog okruga živi 600 deteta u 400 hraniteljskih porodica. U februaru ove godine desetoro dece iz hraniteljskih porodica provelo je deo zimskog raspusta o trošku opštine u Divljani, tokom 2018. organizovane su razne akcije koje imaju za cilj socijalizaciju dece koja odrastaju u hraniteljskim porodicama a u planu su kako kažu iz centra još takvih akcija.