Dejan Vuk Stanković: "Olako se pretpostavlja da će dijaloga biti"

|   Info
Olako se pretpostavlja da će dijaloga između Beograda i Prištine biti, ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji, kako kaže, nije siguran da će do njega uopšte doći, jer je Priština u poslednje dve godine uradila puno da čitav politički proces pregovaranja dovede u pitanje. Neuspešno posredovanje Evropske unije, predstojeći izbori na Kosovu, ali i u Srbiji, su okolnosi koje ne daju prostora da mislimo da će uskoro doći do dogovora.

Iako se licitira sa datumima kada bi mogao da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, kao i kada će doći do dogovora, politički analitičar Dejan Vuk Stanković podseća da se očekuju parlamentarni izbori u samoproglašenoj državi Kosovo, nakon čega mora da se čeka na izbor vlade, kako bi Priština formirala pregovarački tim.

 

Neuspešno posredovanje Evropske unije je još jedan razlog koji onemogućava nastavak dijaloga. Potrebno je i da se konstituišu organi posle evropskih izbora, i pitanje je da li će novi komesar za spoljnu politiku i bezbednost prihvatiti onu liniju koju su držale Ketrin Ešton i Federika Mogerini ili će uneti novu dinamiku u taj proces, kaže Dejan Vuk Stanković.

 

Ako se i bude nastavio dijalog mnogo je verovatnije da će se tražiti neko kreativno rešenje za neki format tog dijaloga, jer da je nekome bilo stalo do Briselskog sporazuma ne bi Albanci mogli da rade to što su ardili u prethodnom periodu, bila bi formirana Zajednica srpskih opština, krenulo bi se u povratak Srba, a ne u odlazak, ocenjuje Dejan Vuk Stanković.

Novinar: Danijela Perović