Gradski zavod za javno zdravlje: Ove sezone manje obolelih od groznice Zapadnog Nila

|   Info
U ovoj sezoni imamo tri osobe obolele od groznice Zapadnog Nila u Beogradu, što je znatno manji broj u odnosu na prethodnu godinu, saopštili su iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Iako se tek kod jedne osobe od 150 inficiranih može javiti teža forma bolesti, lekari savetuju svima, a posebno hroničnim bolesnicima i starijim osobama, da se štite od uboda komaraca, koji i prenose ovaj virus.

Iako je ove godine znatno manji broj obolelih og groznice Zapadnog Nila, mere prevencije nisu na odmet, poručuju lekari. Otvorene delove tela treba mazati repelentima, izbegavati boravak na otvorenom u vreme kad je najveća aktivnost komaraca, u zoru i u suton, zatim izbegavati mesta pored stajaćih voda, reka i kloniti se šuma.

 

Za težu, neuroinvazivnu formu bolesti, najpodložnije su osobe straije životne dobi, starije od 75 godina i oni koji imaju neko hronično oboljenje (srčane bolesti, šećernu bolest ili maligne bolesti) ili neka druga oboljenja koja daju oslabljen imunitet.

 

Od groznice Zapadnog Nila u Beogradu je preminula 84-godišnja žena, koja je bila hronični bolesnik. Do 15. avgusta u zemljama Evropske unije registrovano je šest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od ove groznice, u Grčkoj četvoro, a u Rumuniji dvoje. Infekcija virusom Zapadnog Nila u Srbiji je prvi put registrovana 2012. godine, a radi se o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Novinar> Danijela Perović