Kontinuirana podrška Mađarske

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je Mađarskoj i njenom predsedniku Vlade Viktoru Orbanu na kontinuiranoj pomoći i podrsci koju pruža Srbiji, pre svega u procesu evropskih integracija.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ona je, nakon zajedničkog sastanka dve vlade u Subotici, istakla sve bolje ekonomske odnose i rast trgovinske razmene, koja je u 2018. godini iznosila 1,7 milijardi evra, što je porast za 15 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Prema rečima premijerke, trend rasta trgovinske razmene se nastavlja i na početku ove godine.

Brnabić je zahvalila i na tome što je Mađarska uvažila zahtev Srbije da se ekonomske investicije ne realizuju samo u Vojvodini, nego širom Srbije i najavila nove ekonomske projekte.

Brnabić je kao primer navela investiciju u Arilju i pogon za obradu malina, a najavila je još najmanje četiri slična projekta.

Podsetila je i na to da je Mađarska treći najveći evropski partner Srbije, zajedno sa Nemačkom i Italijom.

Kako jedan od prioriteta u daljoj saradnji istakla je i manje čekanje na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske.

Najavila je da će tokom ove godine biti otvoren još jedan granični prelaz, a naredne godine će se raditi na proširenju prelaza na Horgošu.

Posebnu zahvlanost Brnabić je kolegi Orbanu i mađarskim zvaničnicima iskazala i za, kako je navela, izbalansiran stav po pitanju Kosova i Metohije.

Uz ocenu da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijski najvećem novou, Brnabić se založila i za potpisivanje sporazuma o sveobuhvatnoj saradnji dve zemlje.

Odgovarajući na pitanje novinara o izjavi Sergeja Trifunovića o Mađarima, na subotnjem protestu u Beogradu, Brnabić je rekla da njegov stav ne deli ogromna većina stanovnika Srbije.