Mihajlović: "Blizu 9 miliona dinara za sigurne kuće, prihvatilišta i svratišta

|   Info
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, poptpisala je ugovore sa udruženjima i organizacijama civilnog društva za realizaciju projekata u oblasti socijalnog stanovanja. Opredeljeno je blizu devet miliona dinara za devet projekata za pomoć i podršku sigurnim kućama, svratištima i prihvatilištima za decu. Mihajlović je poručila da ni žrtve nasilja, ni oni koji rade u ovim ustanovama, nisu sami.

Treću godinu za redom Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdvojilo je novac za pomoć i podršku sigurnim kućama, svratištima i prihvatilištima za decu. Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, rekla je da taj novac možda nije veliki i da je možda simboličan, ali jeste jedna vrsta podrške organizacijama koje čine sve da poprave uslove u sigurnim kućama i u ustanovama u kojima borave deca.

 

Rukovodilac Sigurne kuće Sombor, Tamara Savović, rekla je da svaka kuća u Srbiji treba da bude sigurna i bezbedna i da to nije samo pitanje tajnosti lokacije na kojoj se nalaze sigurne kuće nego i svega što država radi da žrtvama nasilja obezbedi sigurnost i zaštitu.

 

Direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu, Predrag Momčilović, poručio je da će odobrena sredstva pomoći da se unaprede uslovi stanovanja u ovoj ustanovi, koja u Leskovcu postoji od 2004. godine.

 

Poptisano je devet ugovora sa udruženjima i orgnaizacijama civilnog društva za projekte koji obuhvataju sedam sigurnih kuća, iz Niša, Leskovca, Vranjske banje, Sremske kamenice, Sombora, Smedereva i Sremske Mitrovice, Prihvatilište za decu i mlade iz Kragujevca i Svratište za decu iz Beograda. Glavni cilj konkursa je realizacija projekata za izvođenje radova na objektima za stambeno zbrinjavanje žrtava porordičnog nasilja i dece, u cilju poboljšanja njihovih uslova stanovanja.

Novinar: Danijela Perović