Mihajlović: Zelena energija, različiti dobavljači gasa i energetska efikasnost stubovi srpske energetike

|   Info
Ministarka rudarstva i energetike izjavila je da je postepeno izlaženje iz proizvodnje energije u termoelektranama koje koriste niskokalorični lignit i povećanje korišćenja OIE prioritet srpske energetike u narednim godinama i decenijama.
Foto: Pres služba Ministarstva rudarstva i energetike.

 

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je na konferenciji “Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije” koju je organizovao Kongres srpsko-američkog prijateljstva (KSAP), da je postepeno izlaženje iz proizvodnje energije u termoelektranama koje koriste niskokalorični lignit i povećanje korišćenja OIE  prioritet srpske energetike u narednim godinama i decenijama i da je diverzifikacija u gasnom sektoru jedini način da se obezbedi dugoročna stabilnost i nezavisnost, saopštila je Pres služba Ministarstva rudarstva i energetike.

“Svima je jasno da krize koje nas prate, najpre postkovid kriza i rast tražnje za energijom i energentima, zatim rat u Ukrajini, će ubrzati dugoročne planove i moraćemo efikasnije i intenzivnije da reagujemo. Kada sam u oktobru 2020. godine imenovana za ministarku rudarstva i energetike, započeli smo promene i u zakonodavnom i strateškom okviru, kako bismo stvorili uslove za to da Srbija bude okrenuta čistim izvorima energije, dekarbonizaciji i povećanju procenta OIE u proizvodnji energije. Da redefinišemo energetski miks, jer danas dobijamo 70 odsto energije iz TE, 30 odsto iz HE i to su kapaciteti stari najmanje 35 godina i to mora da se menja. Za nas je važno da krenemo u promene, da povećavamo procenat OIE uprkos svim otporima. Potencijala i instrumenata ima mnogo, a kriza nas je svakako naterala da budemo brži”, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je navela da je prioritet da se smanji zavisnost u gasnom sektoru.

“Da imamo bar 40 odsto od ukupne potrošnje gasa od drugog dobavljača, jer je to jedini način da budemo nezavisniji i bezbedniji. Sada uvozimo 90 odsto gasa, iako imamo dva pravca, to je i dalje samo jedan dobavljač. Prioritetni projekat je završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, sa kojim ćemo imati diverzifikaciju snabdevača i mogućnost da se u Srbiju doprema i prirodni gas iz Kaspijskog regiona (Azerbejdžana), kao i gas iz LNG terminala u Aleksandropolisu, iz Azije, Srednjeg Istoka, a u perspektivi i gas iz nekih drugih izvora (Istočni Mediteran). Naš plan je da se pored Bugarske, gasnim interkonekcijama povežemo i sa drugim susedima, a najpre sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, kao i sa Hrvatskom i Crnom Gorom, što bi čitav region učinilo energetski bezbednijim“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je navela da je unapređenje energetske efikasnosti, na čemu Ministarstvo radi već dve godine, još jedan stub energetske politike. Ona je navela da od odnosa Srbije i SAD zavisi stabilnost i bezbednost čitavog regiona i da će strateško partnerstvo sa ovom državom povećati investicije iz ove zemlje, posebno u oblast energetike.