Milivoje R. Jovanović, književnik iz Niša dobitnik Vukove nagrade za 2022. godinu

|   Život
Kletve su izrazi koji se obično govore u besu da bi se nekom učinilo zlo. Iako su nekada bile učestalije, i danas ih možemo čuti.
Foto: televizija Kopernikus

 

Dobitnik Vukove nagrade za 2022. godinu, Milivoje R. Jovanović, književnik iz Niša, je više od 2000 ovih kratkih narodnih umotvorina sačuvao od zaborava.

Tradicija srpskog naroda je izuzetno bogata, a tu su svoje mesto pronašle i kletve. I u današnje vreme često se čuje “Neću to da radim,da me neko kune”.

Iako ih žene češce koriste, kod kletve koju izgovori otac, nema rasklinjanja. Jovanović kaže da srpska kletva uvek mora da se izgovori glasno i da počne sa “Da bog da”.

Narodno verovanje je da kletva stiže i da njeno detsvo može da se protegne i do 9. kolena. Od svih kletvi koje je Jovanović sakupio, samo je jedna pozitivna, po malo i šaljiva.

“Zakači se fermen za jeleče” i “Bolani Dojčin”, samo su neki od naslova koje je u svojoj pet decenija dugoj karijeri napisao ovogodišnji dobitnik Vukove nagrade iz Niša. Ovo prestižno priznanje koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, nauke i obrazovanja, biće dodeljeno laureatima 8. februara, u Predsedništvu Srbije.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.