Ministarstvo prosvete: Nismo zadovoljni padom Beogradskog univerziteta na Šangajskoj lisit, ali se borimo za bolju poziciju

|   Info
Ukupan broj naučnih radova u Srbiji stalno raste, ali prema kriterijumu: najcitiraniji naučnici, koji nosi 20 odsto poena, Srbija je loša, pa se tu nalazi razlog pada Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi, ocenjuju iz Ministarstva prosvete. Ipak, nade ima, jer će novi Zakon o nauci i istraživanjima dati vetar u leđa naučnicima, a zahvaljujući Fondu za nauku za sledeću godinu su obezbeđena veća sredstva, kako je najavio državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vladimir Popović.

Ministarstvo prosvete nije zadovoljno padom Beogradskog univerziteta na Šangajskoj lisit, tim pre što je pad značajan u odnosu na prethodne godine, jer se naš najstariji univerzitet sada našao između 400. i 500. mesta. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Vladimir Popović, kaže da to nije iznenađenje i da su rezultati upućivali da će se to desiti, a da je jedan od razloga za pad to što su dva profesroa ispala sa liste najcitiranijih naučnika, a upravo oni su prethodne tri godine dosta uticali na plasman Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi.

 

Na ovakav plasman našeg najstarijeg univerziteta utiču i druge okolnosti, pa tako univerzioteti na Dalekom istoku i u Aziji puno ulažu u nauku i obrazovanje. Poznat je i slučaj profesora Mašinskog fakulteta, Stojana Radenovića, koji spada u grupu najcitiranijih matematičara sveta, koga je angažovao Unoverzitet u Saudijskoj Arabiji, slučaj koji je komentarisao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekavši da će dati sve od sebe da profesora vrati. Tako da se radi o čitavom procesu ulaganja da bi se napredovalo na Šangajskoj listi, ocenjuju iz Ministarstva prosvete.

 

Ipak, ova pozicija Beogradskog univerziteta je odlična, s obzirom na to da je i dalje plasiran ispred većine univerziteta u Istočnoj i Centralnoj Evropi, treba da se borimo da je očuvamo, ali i da je poboljšamo u narednim godinama, smatraju iz Ministarstva i najavljuju veća sredstva za nauku u narednoj godini.

Novinar: Danijela Perović