"Nepoštovanje CEFTA je nedopustivo"

|   Info
Trenutno nepoštovanje obaveza iz Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA) je nedopustivo i u potpunoj je suprotnosti sa idejom regionalne saradnje, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sastanku ministara spoljnih poslova Centralno-evropske inicijative (CEI).
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

 

Izvor: FoNet

Dačić je na sastanku u Trstu podsetio da je pristupanje Evropskoj uniji glavni spoljnopolitički prioritet Srbije, navedeno je u saopštenju iz Dačićevg kabineta.

"Za Republiku Srbiju članstvo u EU nije cilj po sebi, već je najozbiljnija pokretačka snaga za preuređenje društva kroz sprovođenje sveobuhvatnih reformi", naglasio je Dačić.

Pored jasnih izazova sa kojima se EU danas suočava na unutrašnjem planu i na međunarodnoj sceni, Srbija je i dalje čvrsto uverena da je jasna perspektiva članstva u EU najbolji i optimalan mehanizam transformacije i napretka društava, poručio je Dačić.

On je podsetio da je prošlo 30 godina od formiranja Centralno-evropske inicijative koja je nastala na načelima Povelje UN i dokumenata OEBS, uključujući i Parisku povelju o budućnosti Evrope – dokumentima koji imaju presudnu važnost za održavanje mira i bezbednosti ne samo u Evropi, već u čitavom svetu.

"Treba ukazati da se ova načela tiču pre svega poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, kao i rešavanja sporova na miran način, uz negovanje prijateljskih odnosa između država. Zbog toga, intenziviranje političkog dijaloga među državama članicama mora da ostane u vrhu prioriteta", sugerisao je Dačić.

Podrška onih partnerskih država iz CEI koje su ujedno članice EU je od ogromnog značaja za dalji napredak na putu ka EU, ocenio je Dačić i istako "ulogu CEI kao 'mosta' između država članica Evropske unije i kandidata za članstvo".

"S obzirom na mešoviti sastav članstva kojim se CEI može pohvaliti, inicijativa predstavlja odličan forum za prenošenje iskustva u procesu evropskih integracija", istako je Dačić.

On je naglsio da je Srbija "trajno posvećena regionalnoj saradnji", koja predstavlja i jedan od stubova njene spoljne politike.

"Posebno naglašavamo jačanje dobrosusedskih odnosa i učešće u različitim regionalnim inicijativama, pri čemu smo posvećeni unapređenju saradnje između različitih regionalnih inicijativa u ovom delu Evrope", rekao je Dačić i pozdravio potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Izvršnog sekretarijata CEI i Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative (JJI), uz ocenu da će "doprineti daljem unapređenju saradnje između ove dve organizacije u oblastima od zajedničkog interesa".