Novi eksponati u Parku nauke niškog Regionalnog centra

|   Info
Park nauke u niškom Regionalnom centru u kome se mogu naći različite vrste obrazovnih eksponata dopunjen je sa još tri predmeta. Novi eksponati predstavljeni su učenicima srednjih i osnovnih škola, od kojih su neki učestvovali i u njihovoj izradi.
Foto: KCN

Učenici Gimnazije '’Svetozar Marković’’, ETŠ ‘’Nikola Tesla’’, kao i OŠ ‘’Vožd Karađorđe’’ iz Niša imali su priliku da održe časove na otvorenom i vide kako se u nastavi mogu koristiti eksponati izloženi u Parku nauke niškog Regionalnog centra. Od svih eksponata, učenicima je najveću pažnju privukla stolica sa ekserima i bicikl koji proizvodi struju.

‘’Najviše mi se dopala stolica sa ekserima, zato što prija a uplašila sam se da će da boli, a svideo mi se i šestar sa peskom’’.

‘’Najviše mi se dopala ona stolica sa ekserima zato što mi je mnogo prijalo, nije bilo uopšte strašno a mislila sam da će biti’’.

‘’Najviše mi se sviđa dinamo bicikl koji pokazuje rad generatora. Za razliku od vetrenjača koje pomera vetar, ovde moramo manuelno da okrećemo pedale’’, kazali su niški učenici.

Arhimedova beležnica, Paskalov tron, Galilejevo klatno, Magnetni tunel, samo su neki od obrazovnih eksponata koji se mogu naći u Parku nauke. To mesto je danas postalo bogatije za tri nova eksponata.

‘’To je periodni sistem elemenata koji je poklon Gimnazije Svetozar Marković, Botanička slagalica koju su nam napravili učenici i nastavnici škole Rade Metalac iz Leskovca zahvaljujući sredstvima Centra za promociju nauke i dinamo bicikl kao najzanimljiviji eksponat koji su napravili učenici i nastavnici ETŠ ‘’Nikola Tesla’’, kazala je direktorka niškog Centra za usavršavanje nastavnika, Danijela Marković.

Učenje na otvorenom predstavlja jedan od najznačajnijih aspekata savremene nastave, kažu direktori niških srednjih škola.

‘’To je jedan inovativni koncept koji pokazuje da nastava može da bude potpuno drugačija i jako zanimljiva, i da učenje hemije ne mora da bude dosadno i zastarelo, već može da bude jako interesantno’’, rekao je direktor Gimnazije ‘’Svetozar Marković’’, Marijan Mišić.

‘’Naša škola je učestvovala na konkursu CPNa za projekat dinamo bicikl i to obrazovni profil tehničar mehatronike, podržan od strane profesora, izrađen od strane učenika i profesora gde je primena znanja iz mašinstva, elektronike, elektrotehnike’’, kazao je direktor ETŠ ‘’Nikola Tesla’’, Nebojša Sokolović.

Park nauke otvoren je aprila 2017. godine sa ciljem promocije prirodnih nauka među učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i svim građanima Niša.