Odložen samit o budžetu EU

|   Info
Samit lidera Evropske unije o sedmogodišnjem budžetu protiče bez dogovora, a sastanak je odložen "do daljeg", objavio je portal politiko.eu.

 

Izvor: FoNet

Sudeći po prethodnim izjavama izjavama učesnika u blogu uživo na sajtu politiko.eu, bilo je malo verovatno da će tokom skupa biti postignuta saglasnost.

Nakon što je samit svih 27 lidera prvo odložen od 10 do 11 do podne, objavljeno je da je sada "odložen do daljnjeg".

Danska premijerka Met Frederiksen rekla je ranije kako ne misli da će lideri EU tokom ovog sastanka postići konačni budžetski dogovor.

"Spremna sam da ostanem ceo vikend, ali ne, mislim da nećemo postići dogovor o celom paketu", rekla je premijerka Danske, čija zemlja je među članicama Unije koje najviše traže smanjenje budžeta EU.

Frederiksen je ocenila da će liderima "verovatno" biti potreban još jedan sastanak u martu.

I italijanski premijer Đuzepe Konte nije optimisat u pogledu usaglašavanja budžeta.

Ukoliko se "neke zemlje" ne odreknu svog čvrstog stava, budžetski dogovor je još uvek "daleko", rekao je Konte.

Čelnici 27 zemalja članica Unije okupili su se u četvrtak na vanrednom sastanku na vrhu u nameri da se usaglase višegodišnji finansijski okvir (VFO) za period od 2021. do 2027. godine.

Podloga za raspravu bio je prošlonedeljni predlog predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da budžet EU za razdoblje 2021- 2027. bude od 1094,8 milijardi evra, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka svih 27 država članica Unije.