Održan vašar u čast Svetog Pantelejmona u Jagodini

|   Život
Drugi od tri vašara u Jagodini kao i svake godine privukao veliki broj posetilaca, a ponuda je bila raznolika i bogata, kao i svake godine
Foto: TV Kopernikus

 

Vašar povodom praznika Svetog Pantelejmona održan je proteklog petka 9. avgusta tradicionalno u Čočetovoj ulici u Jagodini.

Vašar je i ove godine privukao veliki broj posetilaca svih starosnih dobi, kako iz grada, tako i iz okolnih sela koji su došli da vide kakva je ovogodišnja ponuda. A na vašaru, standardna ponuda: narodski rečeno, od igle do lokomotive. Preovlađivala je garderoba sa svim pratećim detaljima poput naočara, torbi i kapa, preko buradi, kazana, nameštaja, cveća, upotrebne i dekorativne grnčarije, pa sve nezaobilaznih balona sa likovima omiljenih crtanih junaka, liciderskih srca, mekika, pljeskavica i sladoleda. Ponuda je, dakle, bila bogata, a prodavci su rekli da su cene standardne i da se nisu menjale u odnosu na prethodnu godinu, što posetioci i nisu baš mogli u potpunosti da potvrde.

Muškarci su se, po nepisanom pravilu, uglavnom zaustavljali ispred tezgi sa kazanima i alatom, ženska populacija tamo gde je bilo najviše garderobe, a deca su oduševljeno posmatrala šarenilo balona, bombona i igračaka. Uprkos visokoj temperaturi, koja je tog dana prelazila trideseti podeljak na skali, posetioci kao da nisu osećali sunce koje je peklo: neki su razgledali ponuđene artikle, bilo je i onih koji su se kroz masu gurali sa punim kesama gde je bilo poklona za svakoga (kaže se da se sa vašara ne treba vraćati praznih ruku), a bilo je i onih koji su bili tamo samo kako bi prošetali i osetili jedinstvenu atmosferu koja se u ovom gradu da osetiti samo tri puta godišnje.

Najviše posetilaca je bilo uveče, kada sunce malo zađe, iako je temperatura gotovo ista kao i u podne. Luna park kod Hale sportova je tada obično pun najmlađih koji čekaju svoj red na vrteškama i prvi slobodni električni automobil - a sve sa posebnom dozom uzbuđenja i radosti koje se mogu osetiti samo na saborima poput ovih. Oni stariji, svoju vrstu zabave, našli su pod šatorom gde se peklo meso i hladilo pivo, a umor se verovatno oseti tek narednog dana.

Za one koji žive u blizini, ova vrsta događaja koja privuče ljude sa svih strana verovatno i nije baš najprijatnija, ali ako se u obzir uzme dobro raspoloženje koje vlada među ljudima, onda i ne treba mnogo zamerati. Ipak se vašari održavaju tri puta godišnje. Oni koji su propustili ovaj u čast Svetog Pantelejmona, sličnu atmosferu moći će da dožive na jesen, kada će 14. oktobra, povodom praznika Pokrova Presvete Bogorodice, biti održan poslednji jagodinski vašar u ovoj godini.

Dušan Miletić