Operacija tumora na mozgu uz pomoć neuro-navigacije

|   Info
Specijalisti Klinike za neurohirurgiju niškog Kliničkog centra su protekle nedelje obavili prvu operaciju tumora na mozgu uz korišćenje neuro-navigacije, jednog od najsavremenijih aparata za operacije ove vrste. Broj malignih oboljenja u Srbiji raste i zbog toga uvek stremimo ka novim metodama hirurških intervenencija u cilju boljeg tretmana naših pacijenata, ističu na Klinici za neurohirurgiju.

Zahvaljujući neuronavigaciji, novoj metodi kod hirurških intervencija, na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Niš uspešno su završene prve operacije tumora na mozgu. Ovaj savremeni aparat omogućava tačnu lokalizaciju tumorske promene u lobanji i na taj način potpuno precizno navodi operatora pri izvođenju intervencije. U odnosu na klasične operacije mozga, ovaj zahvat je precizniji i traje kraće, a postoperativni proces je znatno jednostavniji.
Osamdesetogodišnji Živojin Petkovič i dvadesetšestogodišnji Slavoljub Petković prvi su pacijenti na kojima je izvršen ovakav način hirurške intervencije. Obojica ističu da su nakon operacije odmah mogli da se kreću i da se sada osećaju mnogo bolje.
Ovo je samo jedna u nizu novih hirurških intervencija koje će se u narednom periodu raditi u niškom Kliničkom centru, kazao je direktor Klinike za digestivnu hirurgiju. 
Neuro-navigacija se na Klinici za neurohirurgiju KC Niš nalazi nedelju dana, ali za sada samo privremeno, pa se iz ove institucije nadaju da će im Ministarstvo zdravlja u što skorije vreme omogućiti trajno korišćenje ovog savremenog aparata