Oporavak od jake hrane nakon praznika

|   Život
Nakon konzumiranja jake hrane za vreme praznika, uglavnom visokokalorične i masne, i preterivanja sa alkoholom, organizmu je potrebna pomoć da se oporavi.

Kako oporaviti organizam nakon praznične trpeze, razgovarali smo u Srbiji online sa nutrcionistkinjom Anom Todorović.

Obično se osećamo u tom periodu tromo i pospano, patitimo od gorušice i nadimanja, budimo se sa glavoboljom, a i krvni pritisak nam skače, to je posledica preteranog uživanja u pečenju, ruskoj salati, tortama i drugim slatkišima, kaže Ama Todorović, nutricionista i specijalista za javno zdravlje. Ona savetuje da se što pre vratimo zdravom načinu  ishrane, i da u svakodnevni život uključimo  fizičku aktivnost.

Posebno je važno da se ne preskaču obroci, obavezna su tri lagana, količinski mala obroka sa voćnim međuobrocima: jabuka, pomorandža, grejpfrut, kruška, kivi...

‘’Povećanu potrebu za šećerom treba da suzbijtemo citrusnim voćem i ponekim bademom. Preporučuje se oko dva litra vode tokom dana da bismo izbacili toksine iz organizma, jer preveliki unos soli tokom slavlja može da dovede do zadržavanja tečnosti u telu, pa se telesna masa može povećati i više od dva kilograma. Ako je unos alkoholnih pića bio neumeren tokom praznika, neophodno je ne unositi alkohol najmanje deset dana kao i visokokalorična, gazirana i zaslađena bezalkoholna pića. Konzumirajte sveže voćne sokove, sok od paradajza, biljne čajeve, najbolje breze, lipe, kamilice, đumbira, kore pomorandže, matičnjaka, zeleni čaj i negaziranu mineralnu vodu, preporučuje Ana Todorović.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar