Oprez, sezona krpelja je počela u Beogradu

|   Info
Sezona krpelja u našoj prestonici je počela, kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Od početka godine u Beogradu je registrovano 14 osoba koje su obolele od lajmske bolesti, prema podacima Zavoda. Od ranog proleća i prvih toplih dana do kasne jeseni trebalo bi da više pažnje obratimo na preventivu, jer je ona najvažnija. Ukoliko primetite krpelja na svojoj koži, ne pokušavajte sami da ga izvadite, već idite kod lekara, apeluju stručnjaci.

Od prvih toplih dana treba obratiti pažnju ukoliko boravimo u prirodi, jer su najčešća staništa krpelja upravo tamo. Visoka trava i drugo zelenilo visine do jednog metra, žbunoviti i šumski predeli, livade, šiblje u parkovskim i nesređenim dvorišnim zelenim površinama su mesta gde možemo naleteti na krpelja.

 

Prema evidenciji Savetovališta za lajmsku bolest Gradskog zavoda za javno zdravlje, nekoliko godina unazad imamo porast broja osoba obolelih od lajmske bolesti, pa je tako prošle godine 380 osoba u našoj prestonici obolelo, a od početka ove godine četrnaest. Savet stručnjaka građanima je da se, ukoliko primete krpelja na svom telu, odmah jave lekaru.

 

Međutim, lekari kažu da ipak ne znači svaki ubod krpelja i dobijanje lajmske bolesti. Na teritoriji Beograda, što se tiče zaraženosti krpelja, govorimo o brojci od 25 posto. Prvi simptomi i znaci lajmske bolesti se javljaju od prvog do tridesetog dana od uboda krpelja, i to ovalno crvenilo na mestu uboda, bolovi u mišićima i zglobovima, glabovolje, zamor, povećana telesna temperatura.

 

 

Novinar: Danijela Perović