"Orlovi" poleteli ka Kini

|   Sport
Selektor Aleksandar Đorđević i njegovi izabranici okreću fokus ka Svetskom prvenstvu i pokušaju da nastave kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima.
Foto: KSS

Okupljanjem košarkaških reprezentativaca Srbije i zvanično je počela operacija „Kina 2019“. Selektor Aleksandar Đorđević i njegovi izabranici okreću fokus ka Svetskom prvenstvu i pokušaju da nastave kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima.
Đorđević je na početku obraćanja medijima istakao da sve su sve misli upućene ka Ognjenu Kuzmiću, koji se našao na spisku, ali je u međuvremenu doživeo tešku saobraćajnu nesreću. 
Ostatak ekipe će nastaviti da radi po planu, a selektor je istako da ekipa ima dovoljno vremena da se pripremi za izazove u Kini. On je dodao da su izgrači svestni napornih obaveza koje ih očekuju i dodao da je to provereni recept koji je do sada donosio rezultate. 

"Pripreme su isplanirane u doslednosti sa svim što smo radili do sada. Igrači znaju šta ih čeka i to nam je do sada donosilo rezultate. Nadam se da će nas povrede zaobići i da ćemo u Kinu otići u najjačem sastavu. Prvenstvo će biti izuzetno zahtevno, ima mnogo dobrih reprezentacija koje su podigle formu, ali i igrača koji su podigli svoj individualni kvalitet", rekao je Đorđević.

Selektor je izrazio nadu da će za razliku od pretdodnih godina povrede zaobići ekipu i da će otići u Kinu u najjećem sastavu. 

Opšti je upisak da je trenutni sastav Srbije najjači još od osvajanje zlata u Indijanapolusu. Đorđević deli to mišljenje, istavši da je ekipa igrački veoma zrela i izuzetno popunjena na svim pozicijama.

"Mnogi igrači su napravili iskorak u karijeri i zato su tu. Svi koji su bili na ranijim spiskovima su i dalje deo ove ekipe i treba da budu spremni na moj poziv. Izabrao sam tim u odnosu na ono što nas čeka. Fizička spremnost će biti naš bitan adut. Tu je dosta momaka koji su iskočili i stigli do NBA. Imamo jako zrelu ekipu koja zna šta je čeka, igrače koji su svesni koliko moramo biti na zemlji uz maksimalno poštovanje svakog protivnika s kojim ćemo igrati, ne samo na Svetskom prvenstvu, već i pre toga. Napravićemo detaljan plan za individualne programe, ima stvari koje moramo da ispoštujemo s obzirom na obaveze igrača iz njihovih ugovora", istakao je Đorđević.

Reprezentacija će do 21. jula trenirati u Beogradu, a potom slede bazične pripreme na Kopaoniku do 4. avgusta. 

“Orlovi” će potom odigrati nekoliko kontolnih mečeva, a među jačim proverama svakako će biti učešće na tradicionlanom "Akropolis kupu" u Atini.
Naš nacionalni tim 20. avgusta putuje u Kinu, gde će imati poslednje tri provere pred Svetsko prvenstvo. 
Izabranici selektora Đorđevića otvaraju nastup na Mundobasketu gde 31. avgusta u 9.30 po srednjeevropskom vremenu utakmicom D grupe protiv Angole. Ovu grupu čine i selekcije Filipina i Italije.