Poslanici o izboru sudija

|   Info
Poslanici će razmatrati i izveštaje o radu Komisije za zaštitu konkurencije, Fiskalnog saveta, Agencije za energetiku i Državne revizorske institucije.
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

 

Izvor: FoNet

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem dnevnom redu je Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koji je podneo Visoki savet sudstva i izveštaje o radu nezavisnih institucija za 2020. godinu sa predlozima zaključaka nadležnih skupštinskih odbora.

Članica Visokog saveta sudstva (VSS) Vukica Kužić izjavila je danas da je VSS, "na sednici  održanoj 15. septembra ove godine, utvrdio Predlog odluke za izbor sudija i predložio Skupštini Srbije 17 kandidata za sudije 11 sudova u Srbiji.

To su osnovni sudovi u Loznici, Majdanpeku, Novom Sadu, Senti, Surdulici, prekršajni sudovi u Bačkoj Palanci, Beogradu, Zaječaru, Kraljevu, Pančevu i Privredni sud u Kragujevcu.   

“Stručnost, osposobljenost i dostojnost kandidata za navedene osnovne, prekršajne i Privredni sud Savet je utvrdio na osnovu odredaba Zakona o sudijama, Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za izbor sudije na stalnoj izbornoj funkciji u drugi ili  viši sud i o kriterijumima predlaganja kandidata za predsednika suda i Pravilnika o programu i načinu polaganja ispita na kome se ocenjuje stručnost i osposobljenost kandidata za sudiju koji se prvi put bira“, rekla je Kužićeva u Skupštini Srbije.

Poslanici će se o predloženim kandidatima za sudije izjašnjavati sutra.