Projekti vredni 14,5 milijardi evra

|   Info
Ukupna vrednost infrastrukturnih projekata koje Srbija realizuje i koje priprema je 14,5 milijardi evra, a investicije u toj oblasti biće ubuduće važan pokretač ekonomskog rasta, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u intervjuu za agenciju Rojters.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Rojters

Mihajlović je rekla da je Kina važan partner Srbije u ulaganju infrastrukturu i da je vrednost tekućih infrastrukturnih projekata sa tom zemljom oko pet milijardi evra, istaknuto je u saopštenju iz njenog kabineta.

"Nove investicije u infrastrukturu su važne kako bismo osigurali ekonomski rast i u narednim godinama. Oko osam milijardi evra je vrednost infrastrukturnih projekata koje planiramo da realizujemo u srednjeročnom periodu", rekla je Mihajlović.

Ona je kao jedan od prioritetnih projekata navela rekonstrukciju železničke pruge od Beograda do granice sa Makedonijom, gde je procenjena vrednost projekta oko 600 miliona evra, a u proces pripreme projektno-tehničke dokumentacije je uključena kineska kompanija CRBC.

Srbija sa Ruskim železnicama raditi na izgradnji novog dispečerskog centra na železnici, vrednog oko 150 miliona evra, kao i da je u planu nastavak rekonstrukcije barske pruge, čija je procenjena vrednost oko 400 miliona evra.

"Turske kompanije će raditi sa nama na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, a azerbejdžanski 'Azvirt' zainteresovan je za važan projekat za zapadnu Srbiju, izgradnju auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica, rekla je Mihajlović.