Protokol postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje danas stupa na snagu

|   Info
Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je, povodom izmena Pravilnika o Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, koje danas stupaju na snagu u školama, da se onog momenta kada se dogodi neka krizna situacija formiraju timovi za krizne situacije, odnosno nasilje, a rukovodilac je direktor.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

"To ne može više da se prepusti individualnom pristupu i kako ko procenjuje. Tačno se zna šta za slučaj požara mora uraditi direktor škole – mora formirati odmah taj tim, mora odmah obavestiti požarnu službu, mora obavestiti roditelje dece koja su u bilo kakvoj vrsti opasnosti, mora sprečiti traume dece koja svaku kriznu situaciju mogu tako doživeti uz pomoć određenih stručnih struktura koje ne pripadaju školi", rekla je Đukić Dejanović za RTS.

Ona je rekla da je krizom smatra i nasilje u školi i zemljotres i požar i dojava o bombi.

Đukić Dejanović je dodala da se u slučajevima vršnjačkog nasilja preporučuju i roditeljski sastanci otvorenog tipa gde deca, nastavnici i roditelji govore na temu nasilja  i analiziraju konkretnu situaciju.

Ona je istakla da svaku promenu u ponašanju deteta razredne starešine i učitelji prate i svaka promena treba da bude alarm.

"Ona čak može biti u smislu ekstraverzije, dete od jedanput počinje da bude komunikativnije nego što je bilo, agitiranost ispoljava, dete više priča, dakle menja svoje uobičajno ponašanje. Drugi tip opservacije je kad se dete povlači, kad postaje introvertno, a bilo je sasvim uobičajno kao i druga deca", rekla je Đukić Dejanović.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar