Rakić: Formiranje ZSO je međunarodna obaveza Prištine

|   Info
Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) je međunarodna obaveza Prištine, izjavio je za Politiku predsednik Srpske liste Goran Rakić i poručio da srpski narod neće pristati na umanjivanje značaja ZSO i odugovlačenje unedogled, a ne beži ni od mogućnosti da je sam formira.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Rakić je objasnio da bi to bilo učinjeno poštovanjem međunarodnog sporazuma koji je predvideo formiranje ZSO, a koji je kvalifikovanom većinom prihvatila i skupština u Prištini, čime je sporazum o formiranju ZSO iznad ustava.

Na pitanje zašto je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić "trn u oku Prištini", Rakić je odgovorio da Radoičić ima "najveći i nesporan autoritet" za Srbe i južno i severno od Ibra.

"Oni koji rade protiv interesa našeg naroda shvatili su da bi njegovm eliminisanjem otvorili put za proterivanje srpskog naroda", rekao je Rakić.

On je upozorio da se "bezbednost na ovim prostorima ne podrazumeva, niti se mir može predvideti", ali želi da veruje da će se rešenje za otvorena pitanja ipak pronaći za pregovaračkim stolom, jer bi svaka druga opcija značila haos i probleme.

Rakić je apelovao na predstavnike EU da jasno poruče da jednostrane akcije i nasilje nad građanima nije prihvatljivo i da pomognu da se rešenje pronađe, uz uvažavanje interesa srpskog naroda.