Rezidba voćaka pri kraju

|   Život
Vinogradari i voćari uveliko su posvećeni prolećnim radovima.Rezidba je pri kraju a sa prvim sunčanim i toplim danima kreće i cvetanje voća:

 Na plantaži jabuka u Bikić Dolu rezidba voćaka je  pri kraju. Od pravilne  rezidbe obavljene na vreme zavisi kvalitet i količina  roda, objasnio nam je  inženjer voćarstva i vinogradarstva Zvonko Hnatko.   Pre rezidbe treba analizirati rodnost pupoljaka,u kojima je došlo do normalnog formiraja  cvetnih elemenata i, u zavisnosti od toga, odrediti intenzitet rezidbe. Dobra rezidba veoma je   važna  da bi se uspostavila ravnoteža između rodnosti i vegetativniog prirasta. Nakon rezidbe sledi tarupiranje orezanih grančica kako bi voćari mogli atomizerima  izvršiti  zaštitu. Voćnjak koji smo posetili  prostire se na površini od  oko pet hektara i podignut je u sladu sa savremenim trendovima:urađeno je navodnjavanje i postavljena protivgradna mreža koja će biti raširena nakon cvetanja,po završetku oprašivanja. Problem sa kojim  se naši voćari najčešće sreću tokom prvih radova u voćnjacima  je nedostatak obučenih lica za rezidbu  tako da se  na  ponekim plantažama kasni sa rezidbom što se kasnije odražava na količinu ploda.