SAD traže hitno ukidanje takse, danas sporazumi o otvaranju avio i železničke linije

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Minhenu, posle razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, da Amerikanci traže od kosovskih vlasti hitno ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije, a potom nastavak pregovora Beograda i Prištine.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Vučić je rekao da je zbog toga zahvalan Grenelu, državnom sekretaru Majku Pompeu, ali i predsedniku Donaldu Trampu, jer je to njegova politika.

Istakao je da je za nas ukidane taksi veoma važno, jer gubimo dosta novca, a samim tim umanjujemo i rast bruto domaćeg proizvoda i sredstva za investicije ili povećanje plata i penzija.

Vučić je, međutim, upozorio da ćemo verovatno i mi imati neki sličan pritisak američke administracije i ponovio da za Srbiju nema lakih pregovora, bez obzira na temu, a da nam je cilj uvek isti - jačanje ekonomije, očuvanje mira i stabilnosti, kao i naših nacionalnih interesa.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da se iza mini Šengena krije namera Srbije da stvori novu Jugoslaviju, Vučić je rekao da kosovski premijer očigledno ne poznaje dovolnjno ni svoju, ni istoriju regiona.

Ne želim da stvaram novu Jugoslaviju jer su nam se i dosadašnje uglavnom obijale o glavu, kazao je Vučić, dodavši da je iza njegove ideje samo želja da se obezbedi veći životni standard za Srbe i sve ostale koji se priključe mini Šengenu.

"Moj cilj je da obezbedimo slobodan protok robe, ljudi i kapitala i snažniju ekonomija svih u regionu, ali u Prištini to, nažalost, ne razumeju", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da će danas u Minhenu biti potpisani okvirni sporazumi o otvaranju avio i železničke linije između Beograda i Prištine, ali je ukazao da to neće služiti ničemu ako u međuvremenu ne budu ukinute takse.

Govoreći o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Heregovini, Vučić je najavio da će u subotu o tome razgovarati sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, dodavši da se nada da ćemo svi imati dovoljno snage i pameti da sačuvamo pre svega mir.