Šarčević: Neko narušava prava velikog broja studenata

|   Info
Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas za RTS da nova akademska godina počinje u malo otežanijim okolnostima, jer je zgrada Rektorata nekoliko dana u blokadi, dodajući da neko "sebi daje za pravo da ima politički stav o nečijem doktoratu".
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

Šarčević je rekao da rektorski tim pregovora sa grupom studenata koja je u zgradi Rektorata.

Neko, ocenio je on, narušava prava velikog broja studenata, ali se nada da će se sve razumno rešiti.

Rektorski tim pregovora sa tom grupom studenata koja ima nekakve čudne zahteve koji nisu uopšte studentski zahtevi. Govori se isključivo o političkim zahtevima, rekao je Šarčević i dodao da grupa studenata to radi kao "eksponenti određene političke grupacije".

Vlada se ne meša i ne treba da se meša. Ako autonomija Univerziteta važi za Vladu, važi i za sve, važi i za opoziciju. Ja neću govoriti o grupi studenata, govoriću o opoziciji, naveo je Šarčević.

Neko narušava prava velikog broja studenata, ima 105.000 studenata Beogradskog univerziteta. Ako ne mogu da dobiju potvrdu oni neće dobiti dom, neće mnoga prava moći da ostvare, a neko misli da ću ja sada to da nemo pratim, da produžavam i izmišljam rokove, dodao je Šarčević.

Sebi dajete za pravo da imate politički stav o nečijem doktoratu, pa imate lažnu knjigu na Ekonomskom fakultetu, što tamo nije okupirano, upitao je Šarčević.

Smatra da je rešenje ono što radi rektorka, a to je da se ljudski razgovara.

Nije rešenje sila, to niko nije ni predložio niti pokušava. Ali, ja zaista pozivam ljude koji su ovo organizovali da shvate da ugrožavaju mnoge mlade ljude, istakao je Šarčević.

Upitan ko će da reši ovaj problem, jer se približava 1. oktobar i početak akademske godine, Šarčević je rekao da će to učiniti "onaj ko je započeo i onaj ko je izmislio da ovo može da radi".

Taj mora da kaže preterali smo, dali smo sebi autogol. Ne sme niko da narušava autonomiju nečega što je institucija od nacionalnog značaja, istakao je Šarčević.

Ako neko sumnja u nečije papire, dokumenta, diplome, to je u postupku. Zašto vi unapred utičete, kao kada biste na sud uticali da donese neku odluku, upitao je Šarčević.