Školska uprava za Pomoravski okrug: Spremni smo dočekali "onlajn" nastavu

|   Info
„Oko 15 hiljada učenika u Pomoravlju uči na ovaj način. Mi smo se na vreme spremali preko leta za ovaj scenario. Na ovaj način, obrazovanje ne gubi na kvalitetu, a učenici i zaposleni u školama bivaju zaštićeni“ rekao je Života Starčević, načelnik Školske uprave Pomoravskog okruga
Života Starčević, načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug: Foto TV Kopernikus

 

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u celoj zemlji, Ministarstvo prosvete Republike Srbije donelo je odluku da se nastava za starije osnovce, od petog do osmog razreda, i srednjoškolce širom naše zemlje odvija putem internet platformi. Tako će se raditi u svim školama Pomoravskog okruga. Sa ovim vidom obrazovanja počelo se zvanično danas, a načelnik Školske uprave za ovaj deo Srbije Života Starčević istakao je da je sve spremno za ovaj način rada:

-Oko 15 hiljada učenika na teritoriji Pomoravskog okruga prešlo je na ovaj način rada. Mi smo na proleće imali jedan dobar test da vidimo kako su spremne naše škole da reaguju u ovim kriznim situacijama i da pokažemo svu svoju sposobnost i fleksibilnost da sa neposredne nastave pređemo i na nastavu putem interneta. Tokom leta i jeseni spremali smo se za ovakav scenario i imali smo vremena da nasnimamo emisije. Školska uprava u Jagodini je završila snimanje časova za „onlajn“ nastavu putem mreže koja se plasira na našem Javnom servisu. Vaša medijska kuća nam je pružila veliku pomoć  u tom smislu. S druge strane, škole i učenici su već naučili da koriste određene sisteme za upravljanje učenjem, a to su raznorazne platforme. Mi smo ih analizirali i uvideli koje daju najbolje rezultate. Negde oko 77 odsto škola koristi „Google G Drive For Education“. Zatim, tu su bile i „Microsoft Teams“ i druge platforme, ali mi smo već spremni, to nije ništa novo za nas. Pratili smo situaciju, spremali se za to ukoliko dođe do pogoršanja situacije. Na ovaj način, štitimo zdravlje učenika, ali i zaposlenih u obrazovnom sistemu. Učenici i dalje dobijaju kvalitetno obrazovanje. Škole se ne zatvaraju. One rade, samo putem informacionih tehnologija –rekao je Starčević.

Ministarstvo je u zvaničnom dopisu naložilo sistem rada i način ocenjivanja. Ukoliko učenik nije zadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta, može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera. Ovakav vid nastave trajaće do 21. decembra, kada počinje zimski raspust.

Takođe, Starčević je dodao i da su u međuvremenu ispravili sve mane što se obrazovanja na ovaj način tiče, kao i to da su dobili jako dobre ocene za sposobnost i fleksibilnost koju su pokazali prelaskom na ovaj oblik rada u jako kratkom vremenskom periodu.

D.M.