Skupština Srbije počela vanredno zasedanje

|   Info
Skupština Srbije počela je danas prvo vanredno zasedanje, a na dnevnom redu od 32 tačke, čak 11 je iz oblasti pravosuđa.
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

 

Izvor: FoNet

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da su izmene zakona koje je predložila Vlada u skladu sa referendumom o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, i uslov su za dalju reformu pravosudnog sistema i unapređenje vladavine prava.

Kako je istakla, resorno ministarstvo je odmah posle proglašenja akta za promenu Ustava, krenulo sa potrebnim izmenama, jer one treba da budu usvojene u roku od godinu dana.

O predloženim izmenama pribavljeno je, napomenula je Popović, i pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, kao najmerodavnijeg tela u toj oblasti.

Ovim zakonima isključuje se mogućnost da politička grana vlasti utiče na izbor sudija i tužilaca. To omogućuje vladavinu prava i veću pravnu sigurnost, objasnila je ministarka i dodala da je zabranjen svaki neprimereni uticaj na sud.

Poslanici će raspravljati o predlogu zakona o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, o izmenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, kao i o predlogu zakona o Visokom savetu tužilaštva.

Na dnevnom redu su i predlozi zakona o izmenama Zakona o Ustavnom sudu, Zakona o sudijama, Zakona o uređenju sudova, o izmenama Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, o javnom tužilaštvu, o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i zakona o Visokom savetu sudstva.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.