Brnabić: 19 država članica EU ući će u recesiju, a Srbija će se boriti da ima rast

|   Info
Premijerka Ana Brnabić optužila je danas deo opozicije da su lažni ekolozi i licemeri u parlamentu, koje nije briga za životnu sredinu , a "ni u jednom trenutku nemaju nikakvu ideju šta raditi sa zaštitom životne sredine".
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Brnabić je, na početku predstavljanja predloga Zakona o budžetu za 2023. godinu, rekla da je Vlada predložila i parlamentu dala u proceduru izuzetno važan zakon koji se tiče zaštite životne sredine, a "lažni ekolozi" su glasali protiv tog predloga ili nisu glasali, "ali nisu glasali za".

Obrazlažući predlog budžeta, ona je istakla da on u potpunosti prati prioritete koje je iznela u ekspozeu kad je Vlada formirana, a ima nekoliko osnovnih ciljeva, od kojih je prvi kako u ovim teškim i izazovnim vremenima održati fiskalnu stabilnost i zbog toga je predviđen deficit budžeta od 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Time nastavljamo smanjenje i deficita, a posledično i javnog duga u našem BDP i održavamo fiskalnu stabilnost. Prema rebalansu budžeta za 2022. godinu, fiskalni deficit je iznosio 3,9 odsto, opšte države 3,8 odsto. Kada imamo ovde 3,3 odsto, polako ga smanjujemo i idemo prema onome gde smo bili pre pandemije korona virusa i pre svih ovih kriznih godina koje su nas pogodile, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je budžetom planirano da javni dug u sledećoj godini bude 56,1 odsto BDP., a da je planirani ekonomski rast 2,5 odsto.

Brnabić je navela da se predviđa da će 19 država članica Evropske unije ući u recesiju, a Srbija će se boriti da ima rast.

Kako to postići? Ogromnim ulaganjem u kapitalne investicije. Nastavak ogromnih ulaganja u projekte, pre svega kapitalne, putne i železničke infrastrukture, objasnila je premijerka.

Predlog budžeta za kapitalne investicije je 423,9 milijardi dinara, što je 5,3 odsto BDP, precizirala je Brnabić, i dodala da je to na nivou opšte države oko 545,5 milijardi ili 6,8 odsto BDP, što je čak 6,4 odsto više od iznosa predviđenih za ovu godinu, a skoro četiri puta više nego 2017.