Vučić razgovarao sa Guterešom o rezoluciji o genocidu u Srebrenici

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antonijom Guterešom o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a odvojeno se sastao i sa predstavnicima Kine i Brazila.
Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

 

Izvor: FoNet

"Sa generalnim sekretarom Guterešom razgovarao sam o rezoluciji 'Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici', posebno u svetlu važne uloge koju UN imaju kao jedan od stubova međunarodnog prava", naveo je Vučić na Instagram nalogu Budućnost Srbije.

"Ponovio sam da je Srbija ozbiljna država koja beskompromisno osuđuje svaki zločin počinjen u ratnim sukobima, upravo u skladu sa načelima i regulama UN, koje su i definisale razliku između zločina genocida, zločina protiv humanosti i ratnih zločina", dodao je Vučić, koji je odvojeno imao i "sadržajan i prijateljski razgovor" sa stalnim predstavnikom Kine pri UN Žangom Đunom, koga je zamolio za podršku Kine poziciji Srbije.

"Ponovio sam da je Srbija, iako mala zemlja, ozbiljno pristupila pitanju ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije i da je na sveobuhvatan način pokazala da nijedan zločin ne sme ostati nekažnjen, uz iskreni pijetet prema žrtvama", naveo je Vučić.

Vučić je naglasio da Kina, na čelu sa predsednikom Si Đinpingom, ulaže "ogroman ugled i uticaj u globalnoj areni po svim pitanjima u kojima principi Povelje UN predstavljaju osnove za ravnopravan tretman svih zemalja članica".

"U tom smislu, zamolio sam uvaženog sagovornika da i ovoga puta Kina stane na stranu pravde i podrži poziciju Srbije", naveo je Vučić, dodajući da je posebno zahvalio Đunu na dosadašnjoj podršci Kine Srbiji u svim međunarodnim forumima, kao i na čvrstom i nepokolebljivom poštovanju temeljnih načela na kojima počivaju UN.

Vučić je razgovarao i sa stalnim predstavnikom Brazila i nekadašnjim predsedavajućim Saveta bezbednosti UN Seržiom Fransom Daneseom o "opasnom presedanu" po pitanju rezolucije o Srebrenici, čije bi usvajanje dovelo do nesagledivih posledica po Zapadni Balkan, ali i po međunarodno pravo i poredak.

"Zamolio sam prijateljski Brazil da nas podrži prilikom ovog glasanja, podržavajući time i stabilnost, inkluzivnost i usaglašavanje, kao i razvijanje prijateljskih odnosa i saradnje među narodima, što su i principi na kojima počivaju same UN", naveo je Vučić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar