Srbija pogodna za invseticije

|   Info
Politička klima u Srbiji za kineske investitore je pogodna, jer nema političara u Srbiji koji neće prihvatiti kineske investicije, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić u Pekingu.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

On je, na otvaranju forumu o investicionim projektima u Srbiji, istakao da je saradnja sa Kinom strateška i da je Srbija iskren prijatelj i partner Kine, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta.

Prema njegovim rečima, Srbija će sa Kinom tokom Drugog foruma “Pojas i put” potpisati više od deset novih sporazuma, među kojima je i Plan bilateralne saradnje u svim oblastima saradnje Kine i Srbije.

Nikolić je naveo da su na dnašnjem poslovnom forumu prisutni predstavnici kineskih kompanija "koje su zainteresovane da rade u Srbiji, koje su radile i koje trenutno posluju", među kojima je kompanija Zđin jedan od najvećih kineskih investitora u Srbiji.

Pored investicija u RTB Bor i Železaru Smederevo, dodao je, kineska kompanija Linglong investirala je u proizvodnju guma u Zrenjaninu, a kompanija Mint u proizvodnju automobilskih delova u Loznici, čime se prelazi i na novi oblik saradnje, na zajedničku proizvodnju za treća tržišta.

On je ukazao da je Srbija zainteresovana za izgradnju termoelektrane Štavalj, termoelektrane u Kragujevcu, rafinerije nafte u Smederevu i saradnju u oblasti proizvodnje hrane, bankarstvu.

Nikolić smatra da će poseta predsednika Kine Si Đinpinga, krajem ove godine, dati novi podstrek zajedničkoj saradnji.

Predsednik Kineskog saveta za promociju međunarodne trgovine Džang Jongming istakao je da na današnjem ekonomskom forumu prisustvuje niz kineskih kompanija veoma zainteresovanih za investiranje u Srbiju.

On je naglasio da Savet podržava investiranje kineskih kompanija u Srbiju.

"Srbija ima dobru poziciju, dobre odnose sa kineskim rukovodstvom, višedecenijsko prijateljstvo, a ovde smo danas da razgovaramo o zajedničkim poslovnim mogućnostima i nadamo se novim poslovnim uspesima”, izjavio je Džang Jongming, navodi se u saopštenju.

Foto: FoNet