Šta mali maturanti treba da znaju pri odabiru škole?

|   Info
Otvoren je peti po redu Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola u Beogradu. U susret odabiru pravog zanimanja i prave škole, poruke za male maturante su da je važno imati što više znanja i veština, kao i da su trenutno na tžištu rada deficitarna zanimanja upravo ona zanimanja iz IT oblasti.

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda, procenjuju da je ovaj 5. Sajam srednjih stručnih i umetničkih škola jedan od najboljih. Cilj je da se maturantima olakša donošenje odluke oko odabira buduće profesije, ali i škole.

 

Pred osmacima je težak period kada moraju da se bore za dobar prosek u školama, da se pripremaju za prijemni ispit, ali i da odaberu pravu profesiju i školu za sebe. Odabirom škole, oni biraju svoju budućnost, isitiče predsednik Saveta za zapošljavanje grada Beogradam Dragomir Petronijević, i podseća da grad Beograd, podržava ovaj Sajam kako bi se osnovcima predstavile sve mogućnosti.

 

Elektrotehnička škola „Rade Končar“ je prva i jedina škola u Srbiji koja poseduje solarnu elektranu na svom krovu, što govori da škola posvećuje puno pažnje sticanju praktičnih znanja. Međutim, nije lako postati učenik ove škole.

 

Učenici Mašinske škole „Radoje Dakić“ u Rakovici dobar su primer primene praktično stečenih znanja, pa su tako napravili proizvod i kao kompanija se predstavili u okviru projekta „Dostignuća mladih“.

 

Politehnika-škola za nove thnologije predstavlja se na ovom Sajmu timom učenika Poliboti, koji su prvaci Srbije, a odlaze takođe i na evropska i druga međunarodna takmičenja.

 

Poljoprivredno-hemijska škola iz Obrenovca je na eksternoj oceni dobila najvišu ocenu četiri i zbog toga, kao i zbog dobrih uslova, mesta su u ovoj školi uvek popunjena.

 

Najtraženija zanimanja su ona iz IT sektora, zatim tu je kreativna industrija u celini koja je nešto što se razvija najbrže, ali je tu i industrija 4.0. koja se implementira širom sveta, a Srbija pokušava da se ugleda na primere iz inostranstva u modernizaciji škola, koje idu u korak sa novim tendencijama, kako u svetu, tako i u Srbiji, kaže Dragomir Petronijević.