Stefanović i Godfri prisustvovali taktičkoj vežbi "Nebeski most 21"

|   Info
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri prisustvovali su danas taktičkoj vežbi Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD "Nebeski most 21" i istakli da je to odličan primer interoperabilnosti, profesionalizma i dobrih odnosa vojski.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Stefanović je poželeo dobrodošlicu američkim padobrancima i predstavnicima Ministarstva odbrane SAD, koji će pokazati svoju obučenost i utreniranost, dok će padobranci 63. brigrade VS pokazati svoje veštine.

Više od 150 američkih padobranaca i cela naša 63. brigada će učestvovati i ovo je ozbiljna vežba koja će pokazati interoperabilnost naše vojske, rekao je Stefanović.

Naš cilj je da naša vojska bude najsnažnija u regionu ne da bi napala nekoga, već da bi zaštitila svoju zemlju i bila faktor odvraćanja, rekao je Stefanović i ukazao da ona želi da bude važan partner Evropske unije i drugih država u mirovnim misijama.

To nam je važno, da naša vojska uči od najbolji i da vidimo šta su izazovi koji ih očekuju u misijama, konstatovao je ministar.

Ambasador Godfri je zahvalio Ministarstvu odbrane kao domaćinu ove vežbe,  dodajući da su američka vojska i avijacija mogle da podrže ovu višenacionalnu vežbu u transatlantskom obliku.

Iskustvo nam govori da humanitarne operacije nisu lake, to su kritične situacije i ovakve vežbe su potrebne da bismo bili sigurni da naši saveznici i partnerske zemlje imaju potrebne veštine i obuku za podršku, rekao je Godfri.

On je istakao da su važniu poštovanje i razumevanje vojnika, što se gradi dok se pripremaju za zajedničke zadatke.

Momci i devojke koji su pred nama pravi su primer interoperabilnosti, profesionalizma i dobrih odnosa koje smo sada još više unapredili, naglasio je Godfri i istakao da ova vežba "Nebeski most" podseća na herojsku akciju protiv sila osovine 1944. godine.

Stefanović, Godfri i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović obišli su učesnike taktičke vežbe na aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović", a potom prisustvovali Danu visokih zvanica u rejonu vojnog kompleksa "Međa“ kod Doljevca.

Foto: televizija Kopernikus