TOB: Beograd i dalje najbrže rastuća evropska prestonica u turizmu

|   Info
Beograd je i dalje najbrže rastuća evropska prestonica u turizmu, a predstavlja i jednu od najbrže rastućih destinacija na svetu. I dalje su najbrojniji turisti iz Kine, sa porastom od skoro sto odsto, ali je zabeležen i značajan porast domaćih turista od 24 odsto u aprilu, u odnosu na april prošle godine.

Prema podacima Turističke organizacije Beograda, našu prestonicu je u aprilu posetilo 24 odsto više domaćih turista, koji su ostvarili 20 odsto više noćenja u odnosu na isti mesec prošle godine. Broj stranih turista se povećao za 4 odsto, a oni su ostvarili preko 176 hiljada nocenja.

 

Direktor TOB-a, Miodrag Popović, poredi Beograd sa Londonom, jer su poslednjih godina ova dva grada dve najbrže rastuće destinacije na svetu.

 

Glavni prestonički turistički proizvod su kratki gradski odmori ili „city break“ ture, pa tako Popović objašnjava da je većina turista Beograd prepoznalo kao destinaciju za produženi vikend.

 

Poslednjih godina od svih turista koji posete Beograd, dve trećine su strani turisti, pa iz TOB-a smatraju da će se taj trend nastaviti. Najbrojniji gosti u našoj prestonici u aprilu su bili iz Kine, Turske, Nemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Ruske Federacije, Crne Gore i Grčke. Zanimljivo je da najveći procentualni porast u broju realizovanih noćenja, u odnosu na april prošle godine, beleže gosti iz Kine, sa porastom od čak 91 odsto, kažu podaci TOB-a.

Novinar: Danijela Perović