Torlak povukao BCG vakcinu „liofilizovana“

|   Info
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije prenelo je saopštenje Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".
Foto: televizija Kopernikus

 

“Vodeći brigu o bezbednosti i zdravlju stanovništva Republike Srbije, Institut za virusologiju, vakcine i serume ‘Torlak’ je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek ‘BCG vakcina, liofilizovana’ usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju pomenutog leka, broj 2710822 sa teritorije cele Republike Srbije”, saopšteno je iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Iz Torlaka napominju da su, čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva vakcine, preventivno reagovali i seriju povukli iz prometa. Iz instituta dodaju da su u skladu sa dostavljenim informacijama od strane zdravstvenih ustanova na teritoriji Republike Srbije 16.3.2023. godine povukli zatečene količina od ukupno 834 bočice vakcine.

“Pomenuta serija je povučena u roku 24 časa sa teritorije cele Srbije i zamenjena novom serijom, brzom reakcijom nadležnih organa nije došlo do nestašica pomenute vakcine samim tim ni jedno pordoilište niti Zavod nisu ugroženi”, napominju iz Torlaka i dodaju da roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u poridlištima primaju proverene, bezbedne i kontorisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu.  

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar