Tortijada u Jagodini: Učestvovalo 146 torti takmičara iz zemlje i regiona

|   Info
Najlepša svečana torta je iz Niša, dok pehar za najlepšu dečju ide u Kučevo. Medaljama je nagrađeno još 15 najlepših. Organizator je Udruženje „Slatki osmeh“, a pokrovitelj Skupština grada Jagodine
Foto: TV Kopernikus

 

Tradicionalna, međunarodna humanitarna „Tortijada“, 16. po redu u organizaciji Udruženja „Slatki osmeh“, održana je u prostorijama Hale sportova „JASSA“ u Jagodini.

Posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa i održavanja putem interneta, ova manifestacija kojoj se svi raduju ponovo je održana uživo. Takmičara je bilo iz različitih krajeva Srbije, ali i iz regiona, a predstavljeno je ukupno 146 torti. Šampionsku poziciju u kategoriji dečjih torti osvojila je Tanja Jovanović iz Kučeva. Njena torta u obliku ćurana oduševila je žiri i sve koji su prisustvovali.

-Ova nagrada mi puno znači. Ja sam prvenstveno došla da bih poklonila tortu deci bez roditelja. Ja se inače odazivam svim akcijama koje su vezane za decu i veoma mi znači što sam došla ovde. Trebalo je par sati da je napravim, ali ja sam se već uvežbala kada su ovako specifične torte, kakve i volim da pravim. To mi je hobi. Nije mi bio cilj da pobedim, već da se družimo i da predstavim svoje udruženje. Ne bih uspela da je napravim bez mog supruga. On je napravo konstrukciju, da bih ja mogla po njoj da napravim da tako izgleda. Onda se smesa i fondan oblikuju i boje, da bi se dobio efekat da liči na pravog ćurana –rekla je Tanja.

Torta Zorice Ančević iz Subotinca osvojila je drugo mesto u ovoj kategoriji, dok je treće pripalo Vesni Milutinović iz Despotovca.

Kada su u pitanju svečane torte, prvo mesto pripalo je Dragani Đorđević iz Niša, predstavnici Udruženja Ugostiteljsko-turističkih poslanika. Ona nije prisustvovala manifestaciji, ali nagradu je umesto nje primio poslastičar Stefan Veljković, koji je kao i Dragana, član Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslanika u Nišu.

-Svaka nagrada znači našem udruženju i njegovim članovima. Oko dva dana je trebalo Dragani da napravi tortu. Radi se o čokoladnoj torti, sa svečanim motivima. Da bi bila dobra, mora da ima kvalitetne i domaće sastojke, ali i da se radi s ljubavlju –rekao je Stefan.

Rajki Skobo iz mesta Vodanj pripalo je drugo mesto u kategoriji svečanih torti, dok je pehar za treće mesto pripalo Branki Marković iz mesta Crni Kao. Još 15 torti koje su predstavljene nagrađene su medaljama.

Posetilaca je bilo različitih starosnih generacija: od najmlađih pa sve do nešto starijih. Svi su uživali u gledanju torti različitih veličina, oblika i boja, koje su bile postavljene u samom centru sale, a mnogi su ova slatka umetnička dela i fotografisali.  Sve u svemu – raj za sladokusce.

-Ovo je baš lepo, pogotovo zato što je humanitarnog karaktera. Žene su se baš potrudile, sve torte su stvarno prelepe. Divan je i ovo što su deca igrala, to je održavanje naše tradicije –rekla je jedna gospođa iz Ćuprije.

Dragana Simić, predsednica Udruženja „Slatki osmeh“, koje je i organizator ove tradicionalne manifestacije, izrazila je zadovoljstvo zbog ovogodišnjeg uspeha.

-Prezadovoljna sam s obzirom na okolnosti koje su nas zadesile. Vratili smo manifestaciju uživo i odazvao joj se veliki broj ljudi. U žiriju su bili stručnjaci iz Jagodine, Vršca i Kraljeva. To su ljudi koji poznaju ovaj posao i mislim da je njima najteže bilo. Srećna smo zbog velikog broja posetilaca i učesnika –rekla je ona.

Sastavni deo programa bio je i nastup Udruženja žena iz Barajeva, koje su izvele jedan skeč, kao i Kulturno-umetničkog društva „Krušarska mladost“ iz Krušara, koji su nagrađeni burnim aplauzima. Sve torte poklonjene su udruženjima za brigu o deci, starim i bolesnim licima, deci sa invaliditetom, kao i socijalno ugroženim porodicama sa četvoro i više dece. Sastavni deo manifestacije bila je i prodajna izložba Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba iz Jagodine, koji su predstavili svoje rukotvorine na štandu ispred hale, kao i humanitarni bazar „Slatkog osmeha“ u samoj hali. Pokrovitelj manifestacije je, kao i prethodnih godina, Skupština grada Jagodine.

D.M.