Unapređenje policijske saradnje Srbije i SAD

|   Info
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i državni sekretar za unutrašnje poslove SAD Kevin Mekalinen razgovarali su u Vašingtonu o unapređenju policijske saradnje i potpisali Memorandum o razumevanju između dve Vlade o sprečavanja putovanja terorista i nezakonitih migracija.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Ovaj Memorandum omogućiće bržu razmenu informacija o migrantima, ali i onima koji su povezani sa potencijalnim terorizmom ili kriminalnim aktivnostima, što će doprineti većoj bezbednosti dve države, saopštio je MUP Srbije.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o jačanju kapaciteta srpske granične policije, kao i konkretnim aktivnostima koje mogu doprineti unapređenju obučenosti policijskih službenika MUP Srbije na čemu će se, kako su se saglasili, raditi u narednom periodu.

Stefanović je upoznao je američkog kolegu i sa konkretnim aktivnostima koje je Republika Srbija preduzela tokom velikog priliva migranata u našu zemlju 2015. i 2016. godine, istakavši ujedno da je naša zemlja uvek postupala humano prema njima.

Takođe, naglasio je da je srpska policija preduzela i mnogobrojne mere u borbi protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, imajući u vidu da se tokom migrantske krize ova kriminalna aktivnost značajno povećala.

Stefanović i Mekalinen razgovarali su o migracijama širom sveta, imajući u vidu da je ovo globalni fenomen, i saglasili se da samo zajednička saradnja i brža razmena informacija može doprineti većoj bezbednosti Srbije i SAD.

Američki državni sekretar za unutrašnje poslove Kevin Mekalinen istakao je tokom sastanka da je ovo dobar korak napred u saradnji naših policija, ali i da postoji dosta prostora za njeno unapređenje u narednom periodu.

Stefanović je na kraju razgovora pozvao Mekalinena da poseti Republiku Srbiju.

Tokom posete Ministarstvu za nacionalnu bezbednost SAD, Stefanović je razgovarao i sa predstavnicima nacionalnog kontrolnog centra, koji je sastavni deo Agencije za zaštitu granica i carine SAD. Tom prilikom predstavnici ovog centra upoznali su srpskog ministra policije sa njihovim radom i modalitetima moguće saradnje.

Foto: FoNet