Uprava carina: Pre puta se informišite o svojim pravima i obavezama

|   Info
Pokušaj krijumčarenja skupocenih satova, ali i deviza je u poslednje vreme trend sa kojim se susreću carinici na graničnom prelazu Aerodrom “Nikola Tesla”. Međutim, pored profesionalnih krijumčara, neki građani to postaju iz neznanja, ocenjuje šef ovog graničnog prelaza, Branka Popović. Ona poručuje putnicima da ukoliko kupe u inostranstvu nešto čija vrednost prelazi sto evra, to i podleže carinskim dažbinama, kao i to da je dozvoljeno izneti iz zemlje 10.000 evra u devizama po putniku, pa je s toga važno da se putnici pre samog puta dobro informišu o svojim pravima, ali i obavezama.

S obzirom na velike gužve na graničnim prelazima, zbog godišnjih odmora, glavna preporuka koju daju ispred Uprave carina jeste da se svi dolazeći i odlazeći putnici ponašaju u skladu sa Zakonom. Putnici sami mogu odabrati da li će se uputiti na zeleni ili crveni kontrolni prelaz u zavisnosti od toga da li nešto imaju da prijave ili ne. Ukoliko nešto imate da prijavite, a uputite se na zeleni kontrolni prelaz, to ne znači da ćete nesmetano proći, jer pripadnici Uprave carine imaju pravo da vas zaustave nakon uzimanja prtljaga. S toga, treba voditi računa ukoliko imate da prijavite novac ili novokupljene stvari, skuplje od sto evra, poručuje šef Graničnog prelaza Aerodrom “Nikola Tesla”, Branka Popović.

 

Međutim, neki putnici žele da iskoriste gužve tokom letnjih meseci kako bi prokrijumčarili predmete ili novac, pa su tako pripadnici Uprave carina primetili učestalo krijumčarenje skupocenih satova i druge vredne robe.

 

Učestala je zaplena deviznih sredstava, jer je iznošenje deviza iz zemlje ogrnaičeno na 10 hiljada evra po putniku. Takođe u porastu je i trend krijumčarenja skupocenih satova, pa su tako carinici jednom pronašli iste u tosteru. Poruka putnicima je, ispred Uprave carina, da poštuju carinske propise i da se pre puta inofrmišu pravima i obavezama.

 

Novinar: Danijela Perović