Uskoro proširenje deponije na Bubnju i izgradnja sanitarnog polja

|   Info
Deponija u Nišu koja postoji već pedeset godina često ima problem sa tim što je prenatrpana smećem ali i nesanitarna. Kako bi se rešio problem, u narednim mesecima očekuje se početak eksproprijacija zemljišta pored deponije na Bubnju. Nakon dobijanja građevinske dozvole, u Nišu će početi izgradnja prvog sanitarnog polja za odlaganje otpada, kaže Dragoslav Pavlović, direktor JKP Medijane u Nišu.
Foto: televizija Kopernikus

Na inicijativu JKP Medijana tokom 2018 godine, upućen je poziv gradu Nišu da se krene u rešavanje eksproprijacije terena, radi proširenja i postavljanja novog polja na gradskoj deponiji, koje bi bilo prvo sanitarno polje u Nišu. Ovo bi bila jedna nova vrsta deponovanja otpada, koji bi bio kapsuliran, sa barijerama sa gornje i donje strane, koje ne dozvoljavaju da procedne vode uništavaju životnu sredinu, ističe Dragoslav Pavlović.
Grad Niš je počeo sa eksproprijacijom zemljišta, doneo rešenja za vlasnike parcela koji su na toj teritoriji dugo. Nakon toga očekujemo da grad izdvoji sredstva, kako bi potpisao sporazume o naknadi po tim rešenjima koji su doneti. Nakon toga sledi ukrupnjavanje parcele i ishodovanje građevinske dozvole.
Novim sanitarnim poljem rešili bi se problemi procednih voda, koje godinama muče pojedina naselja koja se nalaze u blizini deponije, navode iz Medijane.
Deponija postoji od 1969 godine a njen najveći problem je što ona nikada nije bila sanitarna. Samim tim to nije deponija, već smetlište koje ugrožava živote i zdravlje ljudi koji žive u okolini.
Za sada je neizvesno kada bi Niš mogao da dobije prvu sanitarnu deponiju, jer tek kada se sve parcele otkupe treba da se obezbedi i građevinska dozvola da bi izgradnja krenula.