Vesić: "Nema kompromisa kada je u pitanju fašizam"

|   Info
Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, položio je venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, a povodom obeležavanja nacionalnog Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma. „Mi kao Republika Srbija današnji dan obeležavamo sa jasnim planovima za dva velika projekta, a to su Muzej sećanja na žrtve Jasenovca i Muzej na Starom sajmištu, čime ćemo pokazati da za nas kao društvo nema nikakvoog kompromisa kada je u pitanju fašizam, kao i bilo kakvi pokušaji revizije istorije“, rekao je Vesić.

Nalazimo se u završnoj fazi izrade Zakona o Straom sajmištu, koji radi Ministarstvo kulture, i u narednih nekoliko nedelja on bi mogao da bude upućen na Vladu, a zatim na Skupštinu, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, povodom obeležavanja nacionalnog Dana sećanja na žrtve Holokausta.

 

Izjava: 4:17 (zakonom)- 4:58 (Holokausta)- 229_3367_01

 

Vesić je podsetio na plan da se izgradi muzej u Donjoj Gradini. To će biti prvi put da Republika Srbija i Republika Srpska odnosno Bosna i Hercegovina na taj način obeležavaju stradanje našeg naroda u Jasenovcu. Muzej neće biti uperen ni protiv koga, ali će jasno podsećati da takve stvari ne smeju da se dogode, dodao je Vesić.

 

 

Ester Bajer je Beograđanka koja je za dlaku izbegla sudbinu većine onih koji su se našli u nacističkom logoru na Starom sajmištu. Ona je jedna od retkih jevreja koja je uspela da preživi, tako što ju je stric kao bebu izvukao iz logora.

 

 

Vesić je istakao da je problem sa Starim sajmištem to što u poslednjim decenijama to nije bio memorijalni centar.

 

 

Republika Srbija obeležava ovaj dan kao dan sećanja na žrtve Holokausta, na dan kada su preostali i preživeli logoraši Jasenovca pokušali proboj iz tog poslednjeg logora smrti. Većina njih je na žalost u tom proboju ubijena. Međutim, to je dan kada su logoraši sami pokušali da oslobode logor Jasenovac, koji na žalost nisu oslobodile ni savezničke, ni bilo koje druge snage i to je verovatno jedini logor koji nije oslobođen. U znak sećanja na taj čin logoraša mi obeležavamo ovaj Dan sećanja na žrtve Holokausta, podsetio je Vesić.

Novinar: Danijela Perović