Podeljena zaštitna oprema jagodinskoj Zelenoj pijaci i humanitarni paketi građanima

|   Info
Prodavci na pijaci dobili zaštitne maske i rukavice, a građani pakete sa hranom i higijenskim proizvodima. Akciju organizovala Skupština grada Jagodine sa Centrom za socijalni rad, a u svemu im svakodnevno pomažu mladi volonteri
Foto: TV Kopernikus

 

Zaštitna oprema u vidu maski za lice i rukavica podeljena je u četvrtak, 26. marta, prodavcima na Zelenoj pijaci u Jagodini. Istog dana, nastavljena je i akcija podele paketa sa prehrambenim proizvodima i higijenskom opremom licima koja su starija od 65 godina, koja su socijalno ugrožena, bolesna ili bez pomoći u toku ovog vanrednog stanja.

-Grad Jagodina je obezbedio maske koje se peru, peglaju, koje mogu da se koriste više puta i koje su napravljene od prirodnog materijala. To će olakšati ljudima proces zaštite i odbraniće ih od mogućih zaraza tokom ovog vanrednog stanja. Naš predsednik Dragan Marković je sa svojim saradnicima započeo niz akcija, a jedna od njih je zaštita ljudi koji su svakodnevno u neposrednom kontaktu sa ljudima i koji tu moraju da budu tokom čitavog vanrednog stanja. Naručili smo dovoljan broj maski koje će stići u naredna dva dana. Dobili smo i neke maske od fabrike „Aunde“ koja nam je izašla u susret i koja je za potrebe grada sašila određen broj maski. Najveća je potražnja trenutno za rukavicama i maskama. Pčelarsko društvo iz Jagodine doniralo je više stotina kilograma meda i tako ćemo u toku ovog dana započeti podelu meda našim najugroženijim građanima i bolesnima, kako bi ojačali svoj imunitet i odbranili se od virusa. Ovde na pijaci se vodi računa o tome da i ona bude dezinfikovana, kao i ceo naš grad. Takođe, ono što bih rekla ljudima jeste to da se svakog dana vrši analiza vode i da je ona hemijski i bakteriološki ispravna za piće. O tome se svakodnevno vodi računa –rekla je Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini.

Više od nedelju dana, Skupština grada Jagodine deli humanitarne pakete licima koja su starija od 65 godina, koja ne smeju da izlaze napolje tokom vanrednog stanja. Paketi sa hranom i higijenskim proizvodima uručuju se i licima koja su bolesna, socijalno ugrožena i onima koji u ovom trenutku nemaju nikog ko bi im pomogao:

-Od početka ove sedmice podelili smo više od 100 paketa. Do kraja nedelje biće podeljeno preko 2000 njih. Molim sve ljude da budu strpljivi. Do svakog ćemo doći i mislim da ćemo verovatno do kraja nedelje podeliti pakete za skoro 99 odsto građana koji su ih tražili. Paketi su dosta dobri, sa prehrambenim i higijenskim programom, a i teški su oko 10 kilograma. Jedan paket dovoljan je jednoj porodici za nedelju dana –istakla je ona.

Prodavci na Zelenoj pijaci se zahvaljuju Skupštini grada i Centru za socijalni rad na zaštitnoj opremi, kao i oni građani koji su se prijavili za humanitarne pakete. Skupštini grada Jagodine i Centru za socijalni rad tokom svake akcije dnevno pomaže više od 100 mladih volontera, koji idu od kuće do kuće i nose pakete onima koji su se prijavili za njih. Iz Gradske uprave su im zahvalni na angažovanju, a volonteri će pomagati starijima dokle god vanredno stanje bude bilo na snazi.

Dušan Miletić