Vrednost IT tržišta Srbije u 2021. premašiće 700 miliona evra

|   Infotehno
Vrednost IT tržišta Srbije u 2021. premašiće 700 miliona evra, dok se očekuje da izvoz kompjuterskih usluga dostigne vrednost od 1,7 milijardi evra, uz rast od 30 odsto u odnosu na 2020. godinu, ističe analitičar IKT tržišta i direktor konsultantske kompanije Mineco-Computers Milovan Matijević u "Osvrtu na IT kretanja u 2021.".
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Matijević navodi da se izvoz kompjuterskih usluga u svetu u periodu 2016.-2020. povećavao prosečnom godišnjom stopom od 12 odsto, i da je u 2020. dostigao 500 milijardi evra.

"Srbija je u 2016. godini zauzimala 42. poziciju, dok se prema podacima za 2020. popela na 36. mesto. Procenjuje se da je u 2021. godini dodatno napredovala na rang listi za jednu ili dve pozicije. U poređenju sa zemljama u okruženju, prema vrednosti izvoza komjuterskih usluga, od nas su bolje rangirane Rumunija i Mađarska, dok je u odnosu na Bugarsku i sve ostale 'manje komšije' Srbija bolje rangirana", navodi Matijević u analizi.

Ističe i da je udeo Srbije u globalnom izvozu IT usluga oko 0,3 odsto, i ocenjuje da ima prostora za dalji rast, ali da će za to biti potrebni IT stručnjaci koji i sada nedostaju.

"Na primer, da bi smo naredne godine dostigli dve milijarde evra izvoza IT usluga, prema sadašnjem modelu rada gde je outsourcing (iznajmljivanje radne snage) dominantni deo srpskog IT izvoza, potrebno nam je dodatnih skoro 10 hiljada IT stručnjaka. Ukoliko bi se fokus pomerio na izvoz sopstvenih softverskih rešenja nedostajalo bi pet do šest hiljada ljudi", naglašava Matijević.