Vučić o cenzusu i odlaganju izbora

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da cenzus nije dozvoljeno povećavati u izbornoj godini i otežavati političkim protivnicima, ali nije problem smanjivanje cenzusa.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

"Ne znam što su se svi u Srbiji uzbudili zbog cenzusa. Svi su saglasni sa ovim, osim ljudi iz Srpske napredne stranke (SNS). Moram da ubedim SNS, ovi i onako bojkotuju", rekao je Vučić novinarima u Obrenovcu i dodao da su izborni zakoni već menjani ove godine.

Upitan o komentarima evropskih posrednika u međustranačkom dijalogu Vučić je istakao da je uvek "zainteresovan za svaku reč koju Tanja Fajon izgovori, posebno ako je reč o Srbima u Sloveniji" i da se nada da će ona pružiti ogroman doprinos napretku prava Srba u Sloveniji i tome da postanu nacionalna manjina.

Na pitanje o izjavi predsednika Dveri Boška Obradovića da ako izborni zakoni mogu da se menjaju u izbornoj godini, onda mogu da se odlože i izbori, Vučić je rekao da izbori mogu da se odlože, ako se pogazi Ustav Srbije.

"Ne pada mi na pamet da gazim Ustav", istakao je Vučić i dodao da mu je ček glupo da tu izjavu Obradovića komentariše.

On je rekao da snižavanje cenzusa ne može da šteti opoziciji, a da je problem Obradovića i predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa koji imaju manje od po dva odsto glasova i to što im bojkot neće uspeti.

Vučić je dodao da se opozicija ipak raduje snižavanju cenzusa, jer će tako ući na nekim narednim izborima u Skupštinu Srbije.

Upitan o izjavi ekonomista da će Srbiji biti potrebno 30 godina da stigne Mađarsku, Vučić je rekao da Milojko Arsić, savetnik Mirka Cvetkovića, kaže da Srbiji treba 30 godina da stigne Mađarsku, ali da on misli da je potrebno i manje.

Srećan sam da stižemo Mađarsku, za razliku od vremena kada je Arsić vladao. Danas govore kojom brzinom ćemo da stignemo Mađarsku, Slovačku, Češku i to vam govori koliko je Srbija na dobrom putu, naglasio je Vučić.

Upitan o saobraćajnom udesu koji je skrivio lider Pokreta slobodnih građana i glumac Sergej Trifunović, Vučić je rekao da nije u stanju da komentariše "to šta taj čovek radi".

Nesrećnik Sergej Trifunović, "lezi lebe da te jedem", on razmišlja u nekim drugim kategorijama, ne procentima, ocenio je Vučić.