Vučić: O'Brajan razume Srbiju

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je iz razgovora sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O'Brajanom shvatio da on dobro razume poziciju Srbije i da su SAD spremne da čuju koji su njeni zahtevi i problemi.
Foto: buducnostsrbijeav

 

Izvor: FoNet, RTS

Mislim da smo otvorili vrata da razgovaramo sa našim američkim prijateljima drugačije nego ranije, rekao je Vučić u uključenju u jutarnji Dnevnik Radiotelevizije Srbije.

On je konstatovao da je Trampov saradnik, sa kojim je razgovarao na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, pristojan čovek koji hoće sa sasluša i one koji dolaze iz malih država.

Govoreći o reakcijama u Srbiji zbog otvaranja Lufthanzine avionske linije Beograd - Priština, Vučić je ocenio da se tu vidi "ogromno neznanje u domaćoj javnosti", pogotovo kod onih koji pitaju zašto ne leti Er Srbija.

Kako je objasnio, Beograd se borio i tražio da ne leti domaći avioprevoznik, jer bi to komplikovalo procedure i zahtevalo sklapanje novih sporazuma i da je zato bilo "mnogo lakše preko Lufthanze i Kfora kao posrednika".

Vučić je, upitan o formiranju nove kosovske vlade i nastavku pregovora, naglasio da je puno bolje kada se razgovara i pregovara, nego da bilo kakvih razgovora nema.

Prema njegovom mišljenju, važno je što su se predsatvnici Srpske liste držali jedinstveno i složno i što im je, pored bezbednosti, ključni zahtev ukidanje prištinskih taksi, što bi značilo bolji život za Srbe na Kosovu, ali i značajan ekonomski rezultat Srbije.

Odgovarajući na zemerke nekih zapadnih zemalja zbog saradnje sa Kinom i Rusijom, Vučić je poručio da je "sit pridika" o tome.

Trgovinska razmena Srbije sa Kinom je 70-80-100 puta manja od tih zapadnih zemalja koje nam drže pridike. Isto je i sa Rusijom, ukazao je on, poručujući da će saradnja sa te dve države biti i poboljšavana, "jer mi imamo svoju politiku, svoju zemlju i svoj narod".